Nemačka naoružava saveznike

Nemačka je 2010. sa izvozom oružja u vrednosti od 2,1 milijardu evra –– 60 odsto više nego u prethodnoj godini – izbila na treće mesto svetske liste.

Svet

Izvor: B92

Subota, 10.12.2011.

19:00

Default images

Statistike Instituta za istraživanja mira u Stokholmu (SIPRI) pokazuju da je Nemačka ostvarila 11 odsto ukupne svetske trgovine naoružanjem.

U analizi Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu (IISS) ističe se da je Nemačka za petama Rusiji, tradicionalnom rivalu SAD u borbi za primat u svetskoj trgovini oružjem.

Nemci danas izvoze više oružja nego Francuska i Velika Britanija zajedno. Udeo Francuza u svetskoj trgovini oružjem iznosi 6,7 odsto, a britanski se procenjuje na četiri procenta. Do pre dve godine, Francuska i Britanija su, svaka pojedinačno, prednjačile ispred Nemačke. SAD predvode listu izvoznika sa 30 odsto, a sledi Rusija sa 23 procenta. Prema pisanju Frankfurter algemajne cajtunga, vlada u Berlinu odobrila je ove godine izvozne poslove u vrednosti od 4,9 milijardi evra – dva i po puta više nego prošle, rekordne godine. Nedostaju, međutim, podaci o izgradnji i prodaji atomske podmornice za potrebe mornarice Izraela, u vrednosti od 400 miliona evra.

U spisku ovogodišnje prodaje naoružanja pada u oči i stavka koja se odnosi na isporuke u Saudijsku Arabiju od 30 miliona evra. Vrednostposla je, tvrdi se, desetostruko veća.

Rijad i Berlin ugovorili su kupoprodaju 270 nemačkih tenkova "leopard-2”, u nabavnoj vrednosti od preko 300 miliona evra, dok bi suma sa troškovima dodatne opreme i održavanja u narednih desetak godina mogla da iznosi više od dve milijarde evra.

Dozvola o prodaji tenkova Saudijskoj Arabiji data je na tajnoj sednici bezbednosnog saveta vlade i Bundestaga, kojoj je predsedavala Angela Merkel, piše nedeljnik Cajt pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi i na izjave jednog saudijskog generala.

Podseća se da je od vremena Hansa Ditriha Genšera važilo pravilo da se oružje ne prodaje zemljama u kojima se guše ljudska prava. Zeleni zato ukazuju na podatak po kome je Nemačka opremila 134.000 avganistanskih policajaca, pripadnike specijalnih jedinica za ulično ratovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: