Izrael će biti novi naftni gigant?

Istraživači ruda u Izraelu kažu da duboko ispod zemlje leže naftni škriljci koji mogu da budu pretvoreni u milijarde barela nafte.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

09:08

Default images

Međutim, borci za zaštitu životne okoline navode da je to “katastrofa u najavi“.

Svetski savet za energetiku procenjuje da Izrael leži na dovoljno škriljaca da proizvede oko četiri milijarde barela nafte, što je dovoljno da današnjim tempom potrošnje obezbedi tu državu naftom za narednih 40 i više godina.

Naftna kompanija "Izrael enerdži inišativs" (IEI), sa sedištem u Jerusalimu, tvrdi da su zalihe škriljaca mnogo veće. Iz tog razloga njeni istraživači vuku opremu po dolini Ila, izvodeći početna bušenja. Revnosna potraga Izraela za domaćim izvorima energije nije novost. Poslednjih godina otkrivena su velika nalazišta prirodnog gasa u priobalju, ali Izrael i dalje uvozi veći deo gasa od svog južnog suseda Egipta.

To snabdevanje je neizvesno i ove godine je nekoliko puta bilo prekinuto usled napada na gasovod koji prolazi kroz Sinajsku pustinju. Prisutna je i zabrinutost oko budućih odnosa sa Kairom nakon pada Hosnija Mubaraka.

Izrael uvozi skoro sav gas koji koristi, oko 100 miliona barela godišnje, uglavnom iz Rusije i bivših sovjetskih republika. Taj uvoz bio je obustavljen 2006, tokom rata sa Hezbolahom.

Ipak, uprkos gladi za lokalnim izvorima energije, IEI nema masovnu podršku. Neki lokalni stanovnici, borci za zaštitu životne sredine i političari oštro kritikuju istraživanje škriljaca.

Oni kažu da je "to sve jedan veliki eksperiment, strana kompanija koja nas uverava da ćemo se obogatiti. Zapravo žele na brzinu da nas prevare".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: