Gadafi prodao rezerve zlata Libije

Moamer Gadafi, poslednjih dana režima, prodao je više od 20 odsto zlatnih rezervi Libije, vrednosti od 1,7 milijardi libijskih dinara, odnosno milijardu dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

15:04

Default images

Zvaničnici privremene libijske vladu kažu da je Centralna banka Libije u aprilu i maju prodala 29 tona zlata, te da je transakcija obavljena u libijskim dinarima.

Pre dva dana agencija Rojters je prenela vest da je libijski konvoj od 10 vozila sa zlatom i novcem iz Centralne banke Libije u Sirtu prešao granicu sa Nigerom, što je potvrdio portparol Nacionalnog prelaznog saveta Abdel Hafiz Goga.

"Deset vozila sa zlatom, evrima i dolarima prešlo je noćas granicu sa Nigerom, kod Džufre, uz pomoć Tuarega iz plemena Niger", rekao je i Fati Badža, šef komiteta za politička i međunarodna pitanja Nacionalnog prelaznog saveta libijskih pobunjenika.

Nacionalni savet je preuzeo i kontrolu ove banke nakon preuzimanja Tripolija pre nešto više od dve sedmice, prenose agencije.

Guverner libijske Centralne banke, Kasem Azoz, precizirao je da se u banci nalazi ukupno 115 milijardi dolara, od čega je 90 milijardi u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: