EU bez odluke o većem fondu pomoći

Ministri finansija evrozone složili su se da treba povećati efektivni kapacitet kreditiranja iz fonda tog monetarnog bloka za spasavanje prezaduženih članica.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

08:11

Default images

Ipak, najveća evropska ekonomija - Nemačka – je ukazala da ne postoji hitnost da se to učini i da čvrst plan o tome neće biti donet do marta.

Holandski ministar finansija Jan Kes de Jeger je rekao da je od vitalnog značaja da vlade članica zone evra koje imaju finansijske probleme nastave sa strukturnim ekonomskim reformama i smanjenjem deficita.

Od značaja je takođe da celokupna količina novca, namenjenog članicama koje nemaju pristup kreditnim tržištima bude na raspolaganju ukoliko zatreba, a ne manja suma koja bi sada mogla da se stavi na raspolaganje zbog neophodnosti da se izvesna količina gotovine ostavi po strani, ukazao je holandski ministar.

"Imamo na raspolaganju fond za hitnu finansijsku pomoć. Razmotrićemo da li je potrebno da bude povećan... kako bismo imali 700 milijardi evra (931,8 milijardi dolara), umesto sadašnje manje sume", rekao je De Jeger.

Bankarski analitičari, koje je anketirao Rojters, smatraju da je najverovatnije da će kreatori politike zone evra na kraju uvećati Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) za 260 milijardi evra.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je, međutim, rekao da, s obzirom na smirivanje tržišta obveznica, ne postoji žurba za hitnim preduzimanjem akcije i da se plan priprema za samit Evropske unije krajem marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: