Reno-Nisan razvija električni auto

Alijansa "Reno-Nisan" potpisala je ugovor o početku serijske proizvodnje automobila na električni pogon za Izrael.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2008.

08:57

Default images

Izrael je električni automobil naručio u okviru projekta razvoja alternativnih energentskih izvora i smanjivanja zavisnosti te zemlje od nafte. Izvršni direktor "Reno-Nisana" Karlos Gon je izjavio da će električni automobili imati gotovo iste karakteristike kao i većina vozila koja se kreću na benzin.

Moći će da pređu oko 100 kilometara u gradu i do 160 kilometara na otvorenom putu s jednim punjenjem baterije, brzinu od stotinu kilometara dostizaće za 13 sekundi, dok će im najveća brzina biti 110 kilometara na sat.

Gon je juče u Jerusalemu rekao da je glavni razlog zbog koga je Izrael izabran za lansiranje novog vozila taj što 90 odsto Izraelaca vozi manje od 70 kilometra dnevno, a svi veći urbani centri nalaze se u krugu od 150 kilometara.

Za Izrael taj automobil predstavlja pre svega manju zavisnost od uvoza nafte, koja se uglavnom nabavlja u Rusiji.

Automobil, koji će se proizvoditi u Evropi, pokretaće se na baterije razvijene u "Nisanu" i japanskoj firmi NEC. Može se očekivati da se u upotrebi nađe 2011. godine. Prototip takvog automobila se već nalazi na putevima u Izraelu.

"Biće to ekološki najneškodljiviji automobil serijske proizvodnje na tržištu", izjavio je Gon na ceremonji predstavljanja "Prevoza bez goriva" u kabinetu izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Gon je naglasio da će vozilo koštati isto, ili čak manje, od sličnih automobila koji se pokreću na benzin i da će iamti "doživotni garantni rok".
On je naglasio da će "Reno-Nisan" novi auto prodavati i u jednom broju evropkih i azijskih zemalja, a kasnije i u SAD. Računa se da će godišnja potražnja na izraelskom tržišu biti između 10.000 i 20.000 vozila.

Izraelska vlada spremna je da ponudi poreske olakšice za nabavku električnih autmobila, a Olmert je naglasio važnost manje zavisnosti od benzina i nafte u saobraćaju. "Do kraja iduće decenije bićemo potpuno oslobođeni nafte i njenih derivata koji se koriste kao goriva u izraelskom saobraćaju", rekao je on.

Izraleski predednik Ssimon Peres izjavio je da je njegova želja da Izrael učini korak dalje u nastojanjima da se dobije električno vozilo zasnovana na činjenici da je nafta postala "najveći zagađivač današnjeg doba i najveći finansijer terorizma."

Projektom nazvanim "Bolje mesto" (Better Place), čiji je novi automobil samo deo, predviđena je i izgradnja mreže od 500.000 stanica za dopunu baterija širom Izraela. Kada su baterije na izmaku, kompjuter u automobilu će upozoriti vozača na potrebu da se one dopune i ukazati mu gde se nalazi najbliže mesto za punjenje.

Početnih 200 miliona dolara investiranih u projekat "Bolje mesto" obezbedila je holding kompanija "Izrael korporejšn", uz pomoć banke "Morgan Stenli" i grupe privatnih investitora. Sam "Izrael korporejšn" će uložiti 100 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: