Krompir skuplji od šećera; "lakše uvesti nego proizvesti"

Kilogram krompira prodaje se na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu za 60 dinara, a za svega pet dinara skuplje može se kupiti i u samoposlugama.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

15:24

Krompir skuplji od šećera;
(Foto: Thinkstock)

U cenama između pijačnih i onih u velikim marketima nema velike razlike, ali ima nelogičnosti. Jer, za kilogram krompira treba isto para koliko i za kilogram šećera (od 59 dinara pa naviše).

Na primer, za plavu novčnicu – stotinu dinara – u radnjama ima da se kupi i litar ulja, koliko košta i kilogram mlade šargarepe, dok je dva i po pa i tri puta skuplja mlada zelen, koja košta 250 i 300 dinara.

Glavica zelene salate prodaje se za 50 dinara, za koliko se može pazariti i kilogram paradajza i pet jaja, jer se ona na pijaci nude od deset dinara pa naviše. Zna se da nije isto gajiti paradajz što i staviti u zemlju seme zelene salate, i upravo ta dva proizvoda mogu biti primeri da cena ne prati trud i ulaganje povrtara. Uz te namirnice verovatno ima i drugih čija cena koštanja nema logike, uzimajući u obzir način proizvodnje, ali ima rezona u zakonima tržišta jer cene diktira ponuda i potražnja.

Oduvek je zelen bila skuplja od šargarepe, premda u načinu uzgajanja nema razlike, ali povrtari kažu da se zelen manje seje i daje manje prinose po hektaru u odnosu na šargarepu, pa je zato i skuplja. Ne pamti se, kaže direktor Zemljoradničke zadruge u Begeču Goran Zec, da je kilogrmam mlade šargarepe u julu bio stotinu dinara.

"Ovog leta to je zbog velikog izvoza naše šargarepe pa inopotražnja diktira da domaći kupac plaća šargarepu sto dinara", navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: