"Srbija nikada konkurentnija, ništa nije sigurno"

Srpsko tržište nikada nije bilo konkurentnije, jer ništa više nije sigurno - nijedno preduzeće, nijedno radno mesto, nijedan porodica.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.10.2017.

19:50

Foto: Thinkstock

To je istakao Toplica Spasojević, predsenik kompanije ITM Sistemi, dodajući da država treba da pošalje poruku da svako treba žestoko da se bori da bi opstao na takvom tržištu i postao lider.

“Zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji i merama Narodne banke Srbije kapital je postao dostupniji privrednicima i poslovanje je lakše, ali stvari su daleko od idelanog i ima još mnogo toga što može i treba da se poboljša”, rekao je Spasojević na radnom doručku uoči zvaničnog otvaranja 17. Ekonomskog samita Srbije.

Predsednik ITM Sistema je istakao da je ova vlada prvi put posle možda vlade Zoran đinđića donela neke teške odluke od značaja za poboljšanje ukupne ekonomske 'slike Srbije, što je i dprinelo našem skoku na rag listi Svetskog ekonomskog foruma i Svetske banke.

Srbija, međutim, kako je rekao, treba da napravi još nekoliko iskoraka.

Pre svega treba da promeni odnos prema preduzetništvu i biznisu - da ih shvata kao nešto najvažnije, kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji, gde je kompletno društvo zainteresovano za dešavanja u ekonomiji, odnosno gde su svi uključeni u stvaranje viška vrednosi, dok su kod nas pretežno zaintersovani samo za raspodelu njegovu, naveo je on.

U drugi važan iskorak, Spasojević je ubrojao obrazovanje, ali ne samo, kako je naglaso obrazovanje dece i kadrova, već i državne administracije , preduzetnika i diektora, “jer treba uhvatiti korak sa tehnološkim inovacijama koje su drugi dostigli dok smo mi bili 20 godina u izolaiji”.

Spasojević je kao posebno dobar potez države ocenio osnivanje Ministarstva za inovacije i posvećenost premijerke Ane Brnabić tehnološkim unapređenjima rada državne administracije, i zaključio da, na kraju ali ne i najmanje važno, država treba posebnu pažnju da posveti startapovima, prema kojima treba da se ponaša “kao Ejndžel investitor”.

Srbija mora da se fokusira na harmonizaciju sa pravnim okvirima Evropske unije, kao i da se postara da ima rast kako bi privukla investitore, izjavila je potpredsednica Saveta stranih investitora Ingeborg Ofsthus.

“Ako želite da investirate treba vam predvidljivo okruženje i pravni okvir koji će to olakšati. Uočavamo da postoji dosta okvira koji su harmonizovani, ali moramo i da radimo na nekim dodatnim oblastima”. izjavila je Ingeborg.

Digitalizacija je, kako je dodala, izuzetno važna jer može da ubrza reforme koje su Srbiji nepohodne.

Kada je o reč o privlačenju investicija, naša zemlja, kako je istakla, ima dobar geografski položaj, ali i vrhunske talente koje je važno zadržati, a one koji su otišli vratiti.

“To Srbiju čini konkurentnom”, izjavila je potpredsednica FIC-a.

Rezimirajući suštinu diskusije na radnom doručku, Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom je rekao da su neopodne sistemeske reforme kako bi se nadoknadio značajan manjak kod privatnih investicija i kapitalnih ulaganja.

On je takođe naveo da "problem predstavlja i nepoverenje građana u državu koja treba da ih štiti, jer ljudi nisu sigurni da će ona zaštiti njihova prava od zloupotreba i uzurpatora, čiji je ona agent ponekad".

Napominjući da nam predstoje ustavne promene, Parivodić je ocenio da one treba da budu usmerene na promenu karaktera izbornog sistema", dodajući da je "razvoj srpskog društva blokiran disfunkcionalnim državnim sistemom".

"Ne sme politička vlast da bude sama sebi cilj, ona treba da radi za narod", poručio je Parivodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: