Ružić Fiskalnom savetu: Nije tako alarmantno

Resorni ministar Branko Ružić izjavio je da zaduženost lokalnih samouprava nije toliko alarmantna koliko bi to moglo izgledati u izveštaju Fiskalnog saveta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2017.

13:08

Ružić Fiskalnom savetu: Nije tako alarmantno
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Ministar državne uprave i lokalne samouprave je naveo da će tim povodom Vlada Srbije dati jasan odgovor.

Ružić je novinarima u Beogradu kazao da će sva ministarstva zadužena za lokalne samouprave uraditi sve što mogu kako bi pronašli optimalna rešenja i sprečili zloupotrebe u cilju izbegavanja narušavanja osnovne funkcije države i društva.

"Situacija nije toliko alarmantna koliko bi to izgledalo iz samog izveštaja Fiskalnog saveta", rekao je Ružić i dodao da je taj izveštaj putokaz Vladi Srbije na koji način da se uhvati u koštac sa tom tematikom.

On je kazao da će Ministarstvo na čijem je čelu inicirati optimizaciju po pitanju formiranja bespotrebnih ustanova i javnih preduzeća u nekim lokalnim samoupravama.

"To je dovodilo do urušavanja supstance, jer nije realno da u opštini sa od 15 do 20 hiljada stanovnika imate 17 ustanova ili preduzeća. Takve stvari se više neće tolerisati, već smo dosta uradili na tom polju", kazao je Ružić.

Ružić je rekao da treba proveriti strukturu duga, odnosno utvrditi kolike su kamate i ko su poverioci.

Fiskalni savet je u poslednjem izveštaju upozorio da je jedan broj lokalnih samouprava na ivici bankrota i da su najzaduženiji Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Dugovi gradova lokalnih samouprava dostižu više od milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: