"Ne tonemo sa Agrokorom, sa Cerarom blok ka HR"

Vlada Srbije i Narodna banka pripremiće plan kojim imamo nameru da obezbedimo da novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokor ne odlazi iz Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.04.2017.

12:34

Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Kako je istakao premijer Aleksandar Vučić, "ne možemo svi da potonemo".

Mi probleme ovde za sada nemamo, ali nećemo da nam se pojave, rekao je Vučić, dodajući da ga ne zanima kako će to "neko tamo" da protumači, ali i primetivši da Vlada odgovara isključivo građanima Srbije.

"Ne možemo i nećemo svi da potonemo s Agrokorom", istakao je Vučić.

Deo tih preduzeća vezanih za Agrokor će da potone, ali mi ne damo da i jedno preduzeće iz Srbije potone, porucio je Vučić, imajući u vidu kompanije Frikom, Dijamant, Mivelu i Novu slogu, ali i sistem od preko 600 dobavljača.

Kako je rekao, vlasnik Merkatora Srbija deo je Merkatora u Sloveniji, koji takođe ima mnogo problema, a pri tome je Merkator Srbija dobra kompanija.

"Možemo da uradimo, i to bi bilo u okviru podrske vlade, kako da rešimo 102 miliona dugorocnih kredita, a za druge kompanije - vodićemo racuna da novac ne odlazi van Srbije", rekao je Vučić.

Zaposlenima u Merkatoru Srbija poručio je da budu spokojni i rade normalno.

Premijer je najavio i da će razgovarati sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom da Merkator S ima i dalje nezavisan upravljački bord.

Kako je rekao, hoće sa Cerarom da postavi tu vrstu bloka prema problemima koje imaju u Hrvatskoj, gde su, smatra, problemi teško rešivi.

Rekao je i da ceni mere koje su preduzeli u Hrvatskoj, da im želi svu sreću, ali smatra da su problemi teško rešivi.

"Ovde, u Srbiji, država neće puštati blokade, niti bilo šta slično, sve će se isplaćivati kao i do sada", rekao je i poručio da će u Merkatoru S i dalje biti najbolja roba na rafovima.

Dodaje i da je mučio direktora Sertlića da uzme što više robe iz Srbije, ističući da su srpska preduzeća u najboljoj situaciji, a neće se dozvoliti da ijedno potone.

On je dodao da će biti problema koji će stizati iz regiona, ali je još jednom naglasio da nema nikakvog razloga za paniku.

"Dobavljači i potrošači nemaju razloga za to", rekao je premijer i primetio da svi znaju koliko je oprezan u procanama i izjavama, i da to ne bi rekao da ne smatra da gotovo da ne može pa da garantuje tako nešto.

Generalni direktor kompanije “Merkator S” Aleksandar Seratlić rekao je da Merkator nastavlja da posluje normalno i da veruje da je ovim sastankom vlada stvorila okvir sigurnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: