Katanac: Ni otpremnine, ni obećane penzije

Oko 300 bivših radnika Fabrike vagona iz Kraljeva okupilo se u utorak na Trgu Jovana Sarića ispred zgrade opštine, a onda mirno protestovalo na ulicama Kraljeva

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.03.2017.

18:36

Katanac: Ni otpremnine, ni obećane penzije
Foto: B92 screenshot

Kada je država stavila katanac na sopstveno preduzeće Fabriku vagona iz Kraljeva, grupi radnika, među kojima je Luka Micić, po zakonu nije sledovala otpremnina, jer su navodno imali uslov za penziju u koju potom nisu mogli da odu jer im nisu bili uplaćeni doprinosi.

“Morao sam sâm da uplatim radni staž, jedan mesec i 22 dana do 40 godina, a kada se delio socijalni program, oni su meni računali tu godinu dana radnog staža i rekli su mi da nemam prava na socijalni program” kaže Luka za B92.

Svakodnevnim šetnjama ulicama Kraljeva, oko 300 bivših radnika Fabrike vagona i firmi koje su prestale da rade ili otišle u stečaj,nastavlja proteste zahtevajući da im država isplati novac koji im duguje na ime nesiplaćenih zarada, otpremnina i poveže radni staž.

“Mi samo tražimo da nam država izmiri ono što nam je ostala dužna, što je preuzela obavezu jer je većinski vlasnik i bila. Mi smo četrnaest sastanaka imali. U Beogradu, niko nam nikada nije rekao da nemamo pravo, ali čekaju Strazbur, čekaju Međunarodnu banku. Ja odgovorno trdim da su za firme u restrukturiranju pare od Međunarodne banke dobijene”, rekao je za B92 Dragan Mitrović, iz udruženja bivših radnika FVK “Inicijativa”.

Bivši radnici s protesta poručuju da neće da čekaju naplatu iz stečajne mase, jer su proglašeni tehnološkim viškom pre nego što je u Fabrici vagona proglašen stečaj.

Protestne šetnje nekadašnji radnici iz Kraljeva nastaviće i narednih dana, a u slučaju nerešavanja zahteva - bivše vagondžije najavljuju radikalizaciju protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: