Jedan čovek, jedna žena i naših najvažnijih 600 km

Izgradnja Koridora 10, najvažnijih 600 kilometara puta kroz Srbiju, biće zvanično zatvorena sredinom ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 07.01.2017.

16:28

Jedan čovek, jedna žena i naših najvažnijih 600 km
Foto: Tanjug

Ministarka Mihajlović garantuje da su i papiri i novac pripremljeni i obezbeđeni, ali joj i dalje smeta što taj posao nije završen mnogo ranije. Njen prethodnik Milutin Mrkonjić kaže da se toliko veliki projekti grade nekoliko mandata.

Postoji li barem jedan kilometar puta u Srbiji koji nema baš dugu istoriju? Priča o Koridoru 10, kao tranzitu ka EU, čula se prvi put pre 34 godina, sredinom devedesetih uzeti su prvi krediti, a taj auto-put se gradi deceniju i po. Na, kako ga je aktuelna ministarka saobraćaja nazvala, najvažniji infrastrukturni projekat u zemlji, biće stavljena tačka za nekoliko meseci.

“Po našim procenama ostalo je samo 27 kilometara najtežih deonica. Ne volim da u dan kažem, ali je 2017. za Koridor 10 posledni rok”, kaže ministarka infrastrukture, saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović.

Najveći pečat na asfaltu koridara 10 ostavljaju jedan čovek i jedna žena. Inženjer Mrkonjić ne zna koliko je tačno njegovih deonica, ali zna da ga je 2008. od cilja delilo 330 kilometara. Kaže, mi smo uradili idejni i glavni projekat, platili 100 miliona evra eksproprijaciju zemljišta, obezbedili novac za izvođače i krenuli.

“Stvarno sam mislio da će ranije biti gotovo međutim podvaličim, na pripremu ide pola vremena kao i na gradnju”, kaže Milutin Mrkonjić.

“Bilo bi mnogo bolje da su pre mene završili koridor 10 i da vi i ja sada pričamo o drugim Koridorima. Prosto mogli smo u druge projekte da ulažemo a mi se još uvek bavimo Koridorom 10, to zameram i sigurna sam da je moglo brže”, kaže Mihjalovićeva.

Danas su nekadašnji i sadašnji ministar saglasni oko toga da je kraj izgradnje Koridora 10 blizu i da ga ništa ne može zaustaviti.

“Ove godine, bez obzira bili pored predsedničkih i parlamentarni izbori, sav novac je obezbeđen i imamo budžet. Evo za 8 kilometara Srpska kuća Levosoje 40 miliona evra vlada finansira, mi novac imamo”, kaže Mihajlović.

“Izbori mogu samo da ubrzaju ne da zaustave gradnju. Čestitam Koridorima, inženjerima i radnicima... nije veliki uticaj ministara na realizaciju tog projekta”, kaže Mrkonjić.

Rano je za čestitike, jer nikada ne treba isključiti da možda u međuvremenu neka reka recimo promeni tok ili se pokrene neko klizište, teren u Srbiji nepredvidiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: