Industrijska proizvodnja u Srbiji skočila 5,2 %

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je od januara do oktobra ove godine za 5,2 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

13:31

Industrijska proizvodnja u Srbiji skočila 5,2 %
Foto: Thinkstock

U oktobru je ostvaren rast od 3,2 odsto u poredenju sa istim lanjskim mesecom, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek 2015. godine, industrijska proizvodnja je u oktobru bila veća za 12,1 odsto.

Povećanju industrijske proizvodnje u oktobru na godišnjem nivou najviše su doprineli proizvodnja električne energije, prehrambenih proizvoda, štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda i eksploatacija ruda metala.

Sektor rudarstva je u oktobru zabeležio rast od 4,1 odsto, a isti procenat rasta je imao i sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, dok je prerađivačka industrija registrovala ekspanziju od 2,9 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila je u oktobru veća za 7,6 odsto na godišnjem nivou, intermedijarnih proizvoda (osim energije) za 4,5 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 odsto, a energije za 3,1 odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda pala za 5,2 odsto.

Obim industrijske proizvodnje je u oktobru, na godišnjem nivou, zabeležio rast kod 18 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 77 odsto, a pad kod 11 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 23 odsto, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: