Srbija

Subota, 13.08.2016.

09:51

Auto-plin se više ne isplati, skočio i za 10 RSD

Tečni naftni gas (TNG) u protekle dve nedelje poskupeo je od pet do deset dinara po litru na pumpama i punionicama u Srbiji.

Izvor: Večernje novosti

Auto-plin se više ne isplati, skočio i za 10 RSD
(Foto: Thinkstock.com)

Tako je cena popularnog auto-plina sa 62,9 stigla do 69,9 dinara za litar kod većine prodavaca.

Na nekim benzinskim stanicama, pogotovo onima pored auto-puteva, cena je dostigla i 72,9 dinara po litru, pišu Večernje novosti.

"Vratio sam se iz Grčke s letovanja i neprijatno su me iznenadile cene auto-gasa u Srbiji", kaže Dragan S. iz Višnjičke banje, kojeg smo zatekli na jednoj od beogradskih benzinskih pumpi. - U Grčkoj sam TNG plaćao 0,5, a u Makedoniji 0,4 evra za litar.

TNG je takozvano sezonsko gorivo, i zbog odnosa butana i propana leti je uvek jeftiniji nego zimi. Sada je, međutim, cena TNG u Srbiji na januarskom nivou.

"Tačno je da je TNG poskupeo", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS). - Za prethodnih mesec dana prosečna maloprodajna cena TNG povećana je za pet dinara za litar, ili za oko osam odsto.

Mićović kaže da je sada prosečna cena 69,5 dinara za litar, koliko je iznosila i januara ove godine, ali i podseća na to da je tačno pre godinu dana prosečna cena TNG-a bila 72,50 dinara za litar.

Prvi operativac UNKS kaže da su referentne cene TNG-a za trgovanje na regionalnom tržištu povećane više od 30 odsto za manje od mesec dana, ali da to ne znači i da će i u narednom periodu TNG poskupljivati.

"Ne prenosi se to u srazmeri "jedan prema jedan". Ne znači da će ukoliko se referentne cene promene za 30 odsto naviše ili naniže, i maloprodajne cene skočiti u istom procentu. Državne akcize su, na primer, iste, bez obzira na to kolike su nabavne cene TNG-a", objašnjava Mićović. - Referentne cene se dosta često i brzo menjaju, i ako budu otišle nadole, a izvesno je da hoće, možda se ništa više ne dogodi. Dosta zavisi od toga da li je ovo samo trenutni skok ili početak trenda rasta. Iskustveno, ne očekuje se neki veći skok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: