EK povećala rast Srbije, šta se još predviđa?

Evropska komisija je povećala prognozu privrednog rasta Srbije na dva odsto ove godine, ali će za rast privatne potrošnje i pad nezaposlenosti trebati vremena.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

09:45

EK povećala rast Srbije, šta se još predviđa?
Foto: Thinkstock

To je izjavio šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

"Prema našim predviđanjima ove godine će privredni rast u Srbiji biti dva odsto i to će imati efekat na privatnu potrošnju. Uvek postoji malo kašnjenje kada se govori o uticaju ubrzanja privrednog rasta i na kupovnu moć, i mislim da će to imati postepeni efekat na privatnu potrošnju", rekao je Janmat na brifingu za novinare o prolećnoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije.

Naveo je i da je stopa nezaposlenosti u Srbiji i dalje visoka, mada polako opada i do sledeće godine će spasti na ispod 17 odsto zahvaljujući zapošljavanju u privatnom sektoru.

Prema prognozi Evropske komisije, koja je objavljena ove sedmice, stopa nezaposlenosti je prošle godine iznosila 17,9 odsto, u 2016. će opasti na 17 odsto, a naredne godine na 16,2 odsto, pri čemu će smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru donekle neutralisati pozitivan uticaj zapošljavanja u privatnom sektoru.

Privatna potrošnja u Srbiji će, prema prognozi Brisela, u 2016. porasti za 0,5 odsto nakon pada od 0,6 odsto prošle godine, a u 2017. očekivani rast je 1,5 odsto.

Janmat je rekao da se očekuje da će se inflacija zahvaljujući rastu agregatne tražnje vratiti u ciljane okvire 2017. godine, kada će prema prognozi Brisela iznositi 2,8 odsto, dok će ove godine biti 1,6 odsto što je ispod ciljanog raspona Narodne banke Srbije.

Kada je reč o fiskalnoj politici, naveo je da očekivani deficit u 2016. iznosi 3,1 odsto, dok se za 2017. očekuje malo opadanje deficita na 2,8 odsto.

Na pitanje da li je Brisel zabrinut zbog eventualnog produžavanja zaštite od poverilaca za grupu preduzeća za koje je zaštita produžena 2015, Janmat je odgovorio da za sada nema indikacija da se to dogoditi.

Glavni pokretači prognoziranog rasta Srbije u izvoz i investicije, istakao je Janmat.

"Imali smo ubrzanje izvoza iz Srbije, uglavnom kroz povećanu aktivnost trgovinskih partnera Srbije, EU i CEFTA, a sa druge strane investicije su u porastu, delimično zahvaljujući ceni nafte koja je i dalje niska, ali je to posledica i strukturnih reformi koje su dovele do poboljšanja poslovne klime", naveo je on.

U prognozi se ističe se da je novi investicioni ciklus, započet 2015. godine, raznorodniji u poredjenju sa prethodnim iz 2012. kada je fokus bio na jednom projektu u automobilskoj industriji, a Janmat je kao moguće sektore koji će pokrenuti rast naveo poljoprivredu, informacione i komunikacione tehnologije i automobilsku industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: