Princ Čarls: Hoću da kupim ćilim, gde da tražim?

Britanski prestolonaslednik tokom posete izložbi u Novom Sadu zatražio je da odmah kupi staparski ćilim.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2016.

18:24

Princ Čarls: Hoću da kupim ćilim, gde da tražim?
Foto: NALED

Tradicionalne rukotvorine iz Srbije i žene koje čuvaju stare tehnike impresionirale su princa Čarlsa i vojvotkinju Kamilu, a britanski prestolonaslednik tokom posete izložbi u Novom Sadu zatražio je da odmah kupi staparski ćilim.

Predsednica udruženja Etno-mreža Violeta Jovanović, koja je s predstavnicima Ambasade Australije bila domaćin prinčevskom paru na izložbi, kaže da su gosti iz Britanije prilikom obilaska štandova rekli da ovako kvalitetne proizvode od pustovane vune kakve ima Etno-mreža gotovo nigde nisu videli. Takođe, posebno su se interesovali za rukotvorine u tehnici tkanja poput staparskog i pirotskog ćilima, kao i za pletene knjaževačke dvopređne čarape. "Princ je želeo da kupi ćilim i bio je iznenađen što ni u Beogradu nema etno-galerije gde mogu da se kupe rukotvorine i tradicionalni proizvodi sa geografskom oznakom i imenom porekla što bi stvorilo izvor prihoda za brojne porodice i nezaposlene žene iz svih krajeva Srbije", ističe Jovanović.

Princ i vojvotkinja su se rukovali sa svakom od prisutnih članica Etno-mreže i razgovarali o tradicionalnim tehnikama interesujući se za vreme koje je potrebno da se izrade peškiri u zlatovezu koji su nekada zajedno s ćilimom imali posebnu ulogu prilikom krunisanja vladara. Vojvotkinja se interesovala za necanu čipku i videlo se da prepoznaje da je za ove rafinirane komade potrebno desetine sati posvećenog rada rukom.

Kraljevski par je prepoznao prednosti koje angažovanje kroz Etno-mrežu nudi nezaposlenim ženama da ostvare izvor prihoda i usklade svoje radno vreme s drugim obavezama u domaćinstvu. Princ se u razgovoru posebno zahvalio ženama iz Etno-mreže koje, kako je rekao, “obavljaju važan državni posao čuvara kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta” i ohrabrio ih da ova znanja prenesu novim generacijama.

Princu Čarlsu Etno-mreža je poklonila azbuku u zlatovezu, a vojvotkinji tradicionalni srpski peškir sa motivom manastira Hilandara, čiji duhovni značaj princ posebno prepoznaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: