Nema penzije dok se ne prebroji javni sektor

Zaposlenima u javnom sektoru koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju biće ponuđen nastavak radnog odnosa do utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

15:48

Default images
Foto: Thinkstock

To je stav koji je zauzelo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i sa njim su upoznata sva ministarstva.

Kako je saopšteno iz tog resora, zaposlenima treba ponuditi sporazum o nastavku radnog odnosa do donošenja akta kojim se utvrđuje maksimalan broj zaposlenih, odnosno za ono vreme u kome će organizacioni oblik nakon donošenja ovog akta moći da sagleda potrebe obavljanja svih funkcija u novoj organizaciji.
Izuzetno, ako je i bez akta o maksimalnom broju, u skladu sa planiranom racionalizacijom, moguće sagledati poslove koji će se izmenom sistematizacije ukinuti ili na njima smanjiti broj izvršilaca, može se raskinuti radni odnos zaposlenima koji rade na tim poslovima, a koji ispunjavaju uslove za penziju ako se time neće onemogućiti ili umanjiti izvršavanje poslova koje organizacioni oblik obavlja.

Pri takvom postupanju naročito se mora voditi računa o tome da se raskidom radnog odnosa postižu efekti racionalizacije broja zaposlenih i da se moraju odraziti u aktima o sistematizaciji koji će biti predmet provere i davanja saglasnosti u skladu sa zakonom.

Ministarstvo se odlučilo za ovakav potez, jer Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stupa na snagu 12. oktobra, a član 20. je propisao da zaposlenom prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja koji su propisani zakonom za odlazak u starosnu penziju.

Izuzetno, radni odnos zaposlenog neće prestati ako se poslodavac i zaposleni sporazumeju o nastavku radnog odnosa i dužini njegovog trajanja a najduže do navršenja 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, radi obezbeđivanje stručnog i kontinuiranog obavljanja neophodnih funkcija organizacionog oblika.

Stoga, iako Zakon izričito ne uslovljava primenu člana 20. prethodnim donošenjem odluke o maksimalnom broju zaposlenih, isti je nemoguće posmatrati van ciljeva Zakona i konteksta potrebne racionalizacije, odnosno sagledavanja potreba poslodavca za obavljanjem određenih poslova koji su neophodni za izvršavanje njegovih funkcija.

Imajući u vidu ciljeve zakona i razloge za njegovo donošenje, ovo ministarstvo je u više pisanih i usmenih saopštenja davalo ciljno tumačenje člana 20. Zakona i ukazivalo na potrebno postupanje u sledećim, najčešće mogućim situacijama:

- Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, pa to upražnjeno mesto mora biti popunjeno prijemom novih zaposleni, nije u skladu sa ciljevima Zakona i potrebno je da se zaposlenima ponudi sporazum o nastavku radnog odnosa;

- Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, ali upražnjeno mesto može biti popunjeno rasporedjivanjem postojećih zaposlenih a ukidanjem i smanjenjem izvršilaca na drugim poslovima, bila bi u skladu sa ciljevima zakona i opravdano je da se racionalizacija u ovakvim situacijama sprovodi kroz raskid radnog odnosa zaposlenih koji ispunjavaju uslove za penziju;

- Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla menja i ukidaju se radna mesta ili smanjuje broj izvršilaca na poslovima na kojima rade zaposleni koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju, jeste opravdana i razlog je da se racionalizacija sprovodi kroz raskid radnog odnosa zaposlenih koji ispunjavaju uslove za penziju, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: