Zarada od tartufa u Srbiji je moguća, ko se usudi

Uzgoj tartufa, skupocene i retke gljive, u Srbiji je moguć, tvrde stručnjaci, a retke plantaže, čije se lokacije obično drže u tajnosti, već daju plodove.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

20:44

Default images

Problem je što posle mnogih prevara u kojima su fantomske firme prevarile na hiljade ljudi obećanjem o lakoj i brzoj zaradi, više niko ne želi da se bavi tim poslom.

Navodnjavanje nečega što izgleda kao hrastova šuma, u kojoj je posađen pokoji lešnik i bela topola izgleda kao potpuno egzotična i besmislena stvar.

Međutim razlog zbog kojeg bi iko želeo da navodnjava šumu – se uošte ne tiče drveća nego – onoga što se nalazi na korenu tog drveća.

Ovo je jedina plantaža, površine oko 1,5 hektara negde u južnom Banatu koju je ikad iko snimio u Srbiji, a da je dala rod tartufa.

Dr Miroljub Milenković, penzionisani biolog, koji preko 25 godina proučava tartufe, stručnjak je koji je učestvovao u podizanju plantaže. Vlasnik je odbio da se snima, a uslov da uopšte snimamo njegov posed je bio da se njegovo ime i tačna lokacija ne objavljuju.

“Slika govori više nego hiljadu reči. Podigao je oko 15 -20 plantaža tartufa, od toga njih sedam je do sada dalo rod tri vrste tartufa”, kaže Miroljub Mineković, doktor bioloških nauka

Za razliku od televizijskih prevara u kojima je ljudima obećavano da će lako doći do zarade ukoliko sarađuju sa, kako se sada zna, fantomskom firmom, doktor Milenković tvrdi da lake zarade nema.
Prvi crni tartufi možda stignu posle šest godina, prvi beli najranije posle devet. Mada je poželjno obilno zalivanje, nije dozvoljena primena nijednog zaštitnog sredstva niti đubriva.

Potrebno je da se plantaža drži u poludivljem stanju. Zarada može da bude dobra ali nije fantastična, izvesna i nikako preko noći. Najjeftniji, crni letnji tartufi koštaju svega 30 evra po kilogramu.

“Neko će se iznenaditi da koštaju samo 30 evra kao neki običan poljoprivredni proizvod po kilogramu, međutim, to je tako ali 100 kilograma po hektaru puta 30 evra ima smisla”, kaže Mineković.

Nijedan učesnik TV prevare nije nikad priveden pravdi, a neki od njih su danas zaposleni u državnoj administraciji.

Posledica prevare je, kako tvrdi doktor Milenković, da danas niko ne želi da podiže plantaže u Srbiji, koja ima odličnu klimu za uzgoj tartufa.

Međutim, kako doktor tvrdi, uzgoj tartufa je tako delikatna stvar da ni on niti bilo ko ozbiljan nije spreman da garantuje bilo šta.

Više o aromatičnim i delikatnim temama, ali i o prevarama poljoprivrednika od septembra u novom serijalu Dobre zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: