Evo kakav će biti novi Trg/FOTO

U Skupštini grada su predstavljeni konkursni radovi za tri najznačajnija beogradska trga, a prva nagrada pripala je autorima Zoranu Dmitroviću i Zorici Savičić.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 19.05.2015.

19:09

Default images
Foto: www.arh.bg.ac.rs

Njihova rešenja biće i primenjena.

Žiri je u obrazloženju odluke naveo da rad odlikuje nepretencioznost, svedenost i osećaj za meru, da je svaka od tri projektovane celine rađena specifično kao jedinstven ambijent sa svojim karakteristikama, kao i da ne predodređuje unificiran pristup.
Foto: www.arh.bg.ac.rs
Glavni gradski urbanista Milutin Folić rekao je na otvaranju izložbe da je značaj radova veliki, jer su Trg Nikole Pašića, Terazije i Trg Republike najznačajniji prostori u gradu i predstavljaju izlog Beograda.
Foto: www.arh.bg.ac.rs
Prema njegovim rečima, na konkurs za uređenje centralne zone, koji je raspisan krajem prošle godine, pristiglo je 30 radova, od kojih je u uži izbor ušlo pet a žiri izabrao prvu, drugu i treću nagradu.

Folić je naglasio da je ideja projekta da gradsko jezgro postane funkcionalnije i dodao da nagrađene arhitekte vidi kao buduće saradnike. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je namera da se saobraćajno reši centar grada, kako bi se saobraćaj nesmetano odvijao, ali i da pešaci dobiju prednost.

"To je strategija i vizija svih glavnih gradova u Evropi, da centar grada bude za pešake i to ćemo uraditi i mi u Beogradu u narednih nekoliko godina", rekao je Mali.

Izložba će od 20. maja biti postavljena u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića gde će građani moći da je pogledaju svakog radnog dana od 9 do 14 sati, do 19. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: