Gasi se Centar za strna žita

Kragujevački Centar za strna žita je pred gašenjem. Na nedavnoj licitacij sva mehanizacija je prodata kako bi se izmirila dugovanja.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 16.05.2015.

16:18

Default images
Foto: B92

Većina zaposlenih smatra da do toga nije moralo da dođe, zbog čega su u štrajku.

Ovo su preostala sredstva za rad kragujevackog Centra za strna žita. Mehanizacija je prodata u bescenje zbog izmirivanja dugova naučnim radnicima, za realizovan projekat tokom prethodnih pet godina. Zbog toga je došlo do razdora između naučnog kadra i tehničkih saradnika.

“Niko ne spori da se njima dugovalo, ali je to moglo drugačije. Prvo možda nije trebalo doći do tužbi, možda je moglo da se dođe do nekog sporazuma. Kao što i mi ožekujemo da će taj deo da se nadoknadi”, kaže Ljiljana Mijailović predsednica Samostalnog sindikata

“Ne bi tužili da nije došao novi zakon i da naši lični dohodci su došli u situaciju da za tri godine zastarevaju”, kaže Mirjana Staletić fitolog Centra za strna žita Kragujevac.

Bivsi direktor kaže da su naučni radnici izneverili poverenje centra, a sadasnji direktor da je došlo do kulminacije u međuljudskim odnosima.

“Do pre nekoliko godina primanje licnog dohodka je bilo iz iste kase. Od pre četiri godina nije”,. kaže Blagoje Kovačević v.d. direktora Centra za strna žita.

Tehničkim saradanicima se duguje devetnaest plata. Za to jesu odgovorni prethodni direktori ali su naučni radnici zapečatili sudbinu ustanove, rekli su saradnici.

Zaposleni su se za pomoć obratili Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Po ustaljenoj praksi gradonačelnik nije želeo da daje izjavu. Pošto su na nekadašnjim parcelama Centra za strna zita izgradjeni Šumadija sajam i veloprodajni centri zaposleni strahuju da ce ista situacija zadesiti i preostale parcele.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: