Struja niža 30%,odakle za ekologiju

Izvršni direktor EPS Aleksandar Surla kaže da cena struje u Srbiji mora da bude tržišna, jer samo je ona relevantna, a ne ekonomska koja je izmišljena na papiru

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

12:01

Default images

"Mora se ići u liberalizaciju tržišta...Kad dođe konkurencija neće nam biti siguran nijedan kupac i samim tim će pritisak biti veći... Nosimo teret ako prodajemo struju 30 ili 40 odsto jeftinije", poručio je Surla na Kopaonik biznis forumu.

Kako je dodao, u skladu sa evropskim integracijama, Srbija bi svake godine, u narednih osam, godišnje za ekologiju trebalo da izdvaja po oko 100 miliona evra kako bi se postigla smanjenja izduvnih gasova i čestica. "Mi ne možemo sa trenutnim finansijskim kapacitetom da izdržimo da držimo nivo investicija na ovom nivou i još investiramo u ekologiju, a što nam je obaveza", ukazao je Surla.

Generalni direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović rekao je da je Elektromreža Srbije u nesto lakšoj poziciji nego EPS.

On je rekao i da je cena električne energije najniža u Evropi.

"Srbija je najbolja pozicija u Evropi za alokaciju kapaciteta. Graničimo se sa osam država, imamo dosta pravaca koji su interesanti za izvoz električne energije", kazao je Petrović.

Predsednik Saveta u Agenciji za energetiku Ljubo Maćić ukazao je na aktuelnu situaciju u oblasti energetike, i podsetio da se u protekloj deceniji u svetu dogodila ozbiljna revolucija u načinu trošenja i obezbeđivanja energije.

Kako je objasnio energetska politika u Evropskoj uniji u mnogim važnim segmentim nije dovoljno harmonizovana između zemalja članica, pri čemu se često odstupa od zajedničkih ciljeva.

"Zbog sužavanja prostora za tržište i širenja obnovljivih izvora energije, koji imaju prioritet, dešava se veliki pad veleprodajnih cena, pada profit u elektroprivredi, zatvaraju se elektrane na gas, a, osim obnovljivih izvora energije, nema interesa za gradnju novih elektrana", rekao je Maćić.

On je dodao da visoke maloprodajne cene energije ugrožavaju globalnu konkurentnost energetske industrije EU.

Kada je reč o Srbiji, naša država ima obavezu da sprovodi evropsku regulativu, obzirom na to da je 2006. ratifikovala ugovor o energetskoj zajednici, rekao je Maćić.

Prema njegovim rečima regulisane cene električne energije u Srbiji su ispod tržišnih, zbog čega energetska preduzeća mogu da povećaju profit samo smanjivanjem troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: