Labus: Dug od 80% BDP-a biće uspeh

Ekonomista Miroljub Labus smatra da je Srbija dobila političku podršku MMF i da ne sme da je prokocka, kao i da će postignuti aranžman smanjiti rizik zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

14:34

Default images
Foto: Tanjug

Labus u intervjuu NIN-u kaže da je put do aranžmana sa MMF-om bio vrlo trnovit jer je pregovarački tim MMF-a bio veoma skeptičan prema Srbiji, tražeći jednokratno fiskalno prilagođavanje i garancije za rizike koje niko ne može da kontroliše.

"Tek je Dejvid Lipton, prvi zamenik izvršnog direktora MMF-a presekao stvari i pristao na mnogo razumniji program prilagođavanja. To znači da zemlja ima političku podršku MMF-a i da mora da vodi računa da je ne prokocka", rekao je Labus.

Sporazum sa MMF-om će, kako je naveo ugledni ekonomista, smanjiti rizik zemlje, što je dobro za privlačenje stranih investitora i povoljnije zaduživanje.

"Dobar je i za domaće privrednike, što se obično zanemaruje kao činjenica. Anketa Prajsvoter hausa je pokazala da je najveća nedoumica stranih i domaćih privrednika u zemlji vezana za način na koji će Vlada da kontroliše fiskalni deficit i rastući javni dug. Ta nedoumica više ne postoji jer je sporazum fiksirao prvi stub pragrama koji se odnosi na fiskalnu konsolidaciju", ukazao je Labus.

Druga dva stuba - održivost bankarskog sistema i strukturne reforme - načelno su definisane, ali konktretne mere tek treba da se razviju, napomenuo je on.

Labus je ukazao da će javni dug rasti bar još tri godine.

"Moja procena je da na osnovu fiskalne konsolidacije može da se zaustavi rast javnog duga na kraju 2017. godie, ali neće moći da se trend preokrene nadole. Za to je potreban privredni rast od 4-5 odsto, a ne vidim mogućnosti da do 2018. godine imamo toliku stopu rasta. Biće uspeh ako zadržimo dug na nivou od 80 odsto BDP-a", ukazao je nekašnji predsednik G17 plus.

Labus je naveo da je potrebno promeniti rukovodstva javnih preduzeća u Srbiji i to ne po partijskoj liniji, cene povećati na tržišni nivo što će dodatno pogoditi kućne budžete, kao i smanjiti zaposlenost u javnom sektoru, što je nepopularno u situaciji kada ionako postoji visoka nezaposlenost.

"Ali moraće da bude otpuštanja. Da bi se sve ovo napravilo potrebna je jasna politička volja, ali i razumevanje javnosti da neki problemi ne mogu da se odlažu u nedogled", rekao je Labus.

On je napomenuo da će restruktuiranja javnih preduzeća i otpuštanja u javnom sektoru u svakom slučaju biti stalna tema u revizijama aranžmana sa MMF-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: