Srbija

Utorak, 20.01.2015.

16:29

"Plašim se da će trčati u Brisel"

Srbija je za pregovore o imovini na KiM uprkos izjavama tih velikih lidera iz Prištine, plašim se da će kako znaju trčati u Brisel, kaže Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Default images
Foto: Tanjug

Premijer je za B92 rekao da "ne može da preti kao Hašim Tači, jer je običan čovek", ali i da se vidi da Tačiju te pretnje ne prolaze.

"Videćemo kako će biti u budućnosti. Mi nismo hteli da otvaramo pitanje imovine u Briselu, a oni su hteli da pre Brisela reše i Trepču i Brezovicu. Oni su možda lideri u nebesima, ali će juriti na dijalog u Briselu", kaže on.

Premijer Srbije je govoreći o procenama Svetske banke da će Srbija biti jedina u jugoistočnoj Evropi imati pad BDP, rekao da nije tačno da smo najlošije ocenjeni, ali i da "nije to pitanje ocena".

Kako je rekao, Srbiju su zadesile poplave, a sprovode se i mere fiskalne konsolidacije, koje imaju uticaja na ekonomske pokazatelje.

"MMF je očekivao 1,5 odsto rasta 2016. godine, a ja kažem da će biti preko dva odsto, oni su rekli da će 2017. biti dva odsto, a ja kažem tri. Nećemo ni 2015. godine biti u recesiji", rekao je Vučić.

On je naveo i da je Italija već četiri godine u recesiji, a da je Nemačka na ivici.

"Videćemo u 2016. godini da se takmičemo sa zemljama u regionu i u celoj Evropi. Ali, moramo prvo da ozdravimo sistem i svoju zemlju. Zato sam zadovoljan što Svetska banka hvali naše poteze, a građane Srbije molim da ne zaborave šta smo sve pretrpeli prošle godine, pre svega govorim o poplavama koje su nanele dve milijarde dolara štete", rekao je Vučić.

Premijer će ove nedelje boraviti na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde će razgovarati sa više svetskih zvaničnika.

"Razgovaraću sa premijerom Kine Lijem Kećijangom, koji će tamo biti hit, kao i sa potpredsednikom EK Fransom Timermansom, (turskim premijerom Ahmetom) Davutogluom, kao i sa (Džeredom) Koenom iz Gugla, koji planira investicije u istočnoj Evropi, sa svima koji znače nešto u svetu. Nadam se da ću se videti nakratko i sa Angelom Merkel", rekao je Vučić.

Govoreći o Esmarku, on je podvukao da su pregovori veoma teški i da se nada da će biti završeni za deset do dvanaest dana.

"Razgovaramo, veoma su teški razgovori. Naša želja je da Železaru dignemo iz pepela", rekao je Vučić. "To bi bio veliki uspeh za Srbiju", rekao je Vučić i naglasio da Železara nije "uračunata" u rast BDP.

"Kada Železara radi, to je direktnih jedan odsto BDP", rekao je Vučić i naveo da sve zavisi od nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: