Voće i meso donosi profit iz sveta

Poljoprivreda Šumadije i Pomoravlja, ostvarila je suficit u izvozu od 12 miliona dolara a prehrambena industrija 20 miliona $, najviše na izvozu voća i mesa.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 10.01.2015.

11:37

Default images
Foto: Beta/AP

Poljoprivreda i prehrambena industrija, u okviru agrokompleksa ostvaruju pozitivne spoljnotrgovinske rezultate, poljoprivreda je ostvarila suficit od 12 miliona a prehrmbena industrija 20 miliona dolara, izjavila je Tanjugu projekt menadžer Centra EOI i Evropske integracije Rgionalne privredne komore Ružica Stančić.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda je povećan za devet odsto, a najviše se odnosi na izvoz voća 43 odsto, sledi izvoz mesa, žitarica i manji deo na izvoz životinja, istakla je Stančić.

"Raste i izvoz i uvoz mesa, ali je ipak, lane ostvaren pozitivan rezultat od dva miliona dolara", rekla je Stančić i napomenula da se meso najviše izvozi u Rusku Federaciju.

Stančić je dodala da se, najveći deo izvoza prehrambene industrije, "odnosi na mineralnu vodu i osvežavajuća pića, mlečene i konditorske proizvode, vino, alkoholna pića, prerađeno i konzervisano voće i povrće".

Mesna industrija "Juhor" iz Jagodine je "višetsruko povećao izvoz na tržište Ruske Federacije, kao i Preduzeće "Vineks Levački grozd" iz Rekovca i "Voće" iz Topole, dodala je Stančić.

Ona je upozorila da raste i uvoz mesa.

"Uvoz mesa i povrća povećan je za 15 odsto", rekla je Stančić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: