"Kako se znalo za ponudu Esmarka?"

U tenderskom postupku za dokapitalizaciju Železare nisu poštovane međunarodne norme za takve procedure, kaže ekonomista Mahmut Bušatlija.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.01.2015.

14:32

Default images
Foto: Tanjug

"Sama činjenica da se u postupku davanja ponuda za Železaru Smederevo znalo ko je ponudu dao ukazuje da se ne poštuju međunarodne norme za tendere", izjavio je Bušatlija, saradnik Ekonomskog instituta.

Kako je objasnio, "da bi tender bio uspešan, morate da imate bar tri valjane ponude, a kad imate samo jednu, za koju država tvrdi da je dobra bez ikakve provere, onda ne znam kako će se završiti taj proces i šta je korist od te privatizacije". Bušatlija je rekao da je omogućeno da se spekuliše koja je ponuda dobra, a koja nije i podvukao da mu nije jasno kako je premijer Aleksandar Vučić mogao da zna da su samo tri ponude dobre, a ostale nisu.

"Čitav postupak je van javnosti, niti se zna šta je cilj same prodaje državnog kapitala, ni pod kojim se uslovima nudi na prodaju i sad se spekuliše na koji način će se pregovarati sa jedinom firmom koja navodno ima uspešnu ponudu", rekao je Bušatlija.

Bušatliju zabrinjava činjenica da je kompanija Esmark, koja je, kako je naveo ispod ranga nekadašnjeg vlasnika smederevske kompanije Ju-Es stil, našla interes da kupi Železaru Smederevo kada Ju-Es stil unutar svog sistema proizvodnje i plasmana nije uspeo da je zadrži.

"Važno je da država prilikom prodaje državnog kapitala ne preuzme na sebe troškove koji su stvoreni lošim poslovanjem", rekao je Bušatlija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: