Kostić i stranci u trci za PKB

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić, želi da kupi i Poljoprivredni kombinat Beograd i PKB plantaže, ali će srpski biznismen u ovoj trci imati ozbiljnu konkurenciju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

09:26

Default images

Na crtu sa Kostićem za PKB izašlo je još devet zainteresovanih kandidata, a najozbiljnije su danska firma "Bigadan" koja se bavi proizvodnjom postrojenja za pravljenje struje iz biomase, kao i nemačka "EES Group GmbH" iz iste branše održive energije.

Zbog PKB je Agenciji za privatizaciju pisao i kineski "JB Euity Limited", koji ipak nema sedište u ovoj zemlji, već prema dostupnim informacijama, posluje na relaciji Edinburg - Hongkong.

Osim Kostićeve firme, još samo jedna sa liste je iz poljoprivredne delatnosti. "TerraProduct61" iz Leušića, sela pored Gornjeg Milanovca, u vlasništvu je azerbejdžanske firme, jednog turskog državljanina i domaćina etno-sela "Rajski konaci" Radiše Jevtovića.

Od domaćih privrednika, kao potencijalnog gazdu PKB sebe vidi i Miloš Paunović, ali i Austrijanac Jozef Kaltenger, vlasnik kompanije u oblasti međunarodne trgovine i razvoja i glavni urednik magazina udruženja poljoprivrednih novinara.

Konkurisala je i firma "SDB&AIT" koja je u Agenciji za privredne registre upisana u aprilu ove godine i čiji je osnivački kapital 100 dinara. Vlasnici su Slobodan Dimitrijević i stanovnik Rusije Andrej Ivanovič Tanazli sa po 50 odsto. Svoju ponudu poslao je i vlasnik jedne beogradske firme koja trguje auto-delovima i zapošljava troje ljudi. Posluje u plusu, ali sa dobiti od 7.000 dinara.

U igri za kupovinu "PKB plantaža" je čak 13 investitora, od kojih je troje iz Italije, devetoro iz Srbije, a jedno pismo stiglo je iz SAD.

Vladan Zarić, direktor "PKB plantaža", kaže da su najveće interesovanje pokazale tri italijanske kompanije "Centalzoo", "Bruno S.r.l." i "Ferrante".

"Predstavnici ovih kompanija su dolazili kod nas i veoma su zainteresovani za strateško partnerstvo. U pitanju su ozbiljne firme koje su lideri u preradi voća i mesnoj industriji", kaže Zarić. - Postoji čak mogućnost i da se udruže u konzorcijum i da nastupe zajedno. Čak bi mogla da im se priključi, kao manjinski partner, i domaća firma "Agrosava".

Onaj ko kupi "Plantaže" ući će u posed 1.500 hektara zemlje u vlasništvu firme, a na raspolaganju će imati i oko 1.500 hektara državnog zemljišta koje ovo preduzeće obrađuje.

"Vlasnik "MK grupe" Miodrag Kostić nije dolazio kod nas, ali smo čuli da je zainteresovan za kupovinu naše firme, kao i PKB korporacije. Miloš Bugarin, direktor "MK agrara" je bio na čelu PKB, tako da Kostiću i nisu potrebne informacije o nama, jer ih on već ima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: