Srbija

Sreda, 19.11.2014.

11:40

"FIC mnogo očekuje od ove Vlade"

Savet stranih investitora u Srbiji ocenio je da su mere koje je Vlada Srbije donela "korak u dobrom smeru", ali da se očekuju važne strukturne reforme.

Izvor: Beta

Default images

Predednik FIC-a Fredrik Kuen je na predstavljanju Bele knjige u Beogradu rekao da najavljena štednja za smanjenje budžetskog deficita uz pregovore o aranžmanu s Međunarodnim moneternim fondom predstavljaju korake u pravom smeru da se formira stabilno makroekonomsko okruženje neophodno za investitore.

On je dodao da su donošenje novih Zakona o radu i stečaju, kao i ponovno pokretanje privatizacije, dobre mere koje je vlada preduzela, ali je naglasio da je pored donošenja zakona bitna i njihova primena i da je to odavno uočeno kao slabost u Srbiji.

Kuen je kazao i da je između dva izdanja Bele knjige kao ključnog dokumenta s preporukama investitorima za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji, primenjeno 37 odsto preporuka, što nije mnogo.

On je podsetio da je u tom periodu, Srbija imala parlamentarne izbore i poplave što je dosta usporilo reforme, ali da su rezultati izbora doveli do nove situacije.

"Vlada Srbije ima snažan mandat i zbog toga su očekivanja stranih investitora velika da će biti sprovedene dugo očekivane refermo koje su Srbiji neophodne za održivi rast", kazao je Kuen.

On je naglasio da je pred Vladom Srbije dosta posla i da je jedna od glavnih reformi koje investitor očekuje izmena zakonodavstva o izgradnji, jer trenutna rešenja stvaraju nepogodno okruženje puno neizvesnosti.

Prema njegovim rečima, investitori u Srbiji su često isfrustrirani zbog komplikovane birokratije i administracije i da je preporuka saveta da se ponovo pokrene "giljotina propisa".

Kuen je dodao i da je predlog FIC-a da se pri kancelariji premijera osnuje odeljenje za podršku investitorima posle realizacije ulaganja.

On je podsetio da FIC ima 130 članica čija proizvodnja čini 18 odsto BDP-a Srbije i da su spremni i imaju iskustvo da pomognu Vladi Srbije u reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

20 h

Podeli: