Srbija

Ponedeljak, 27.10.2014.

19:50

Vučić: Ekonomija pre politike

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da budućnost Zapadnog Balkana neće oblikovati politika već ekonomija.

Izvor: Beta

Default images

U govoru na Londonskoj školi ekonomije (LSE) Vučić je rekao da je Srbija posvećena putu ka Evropskoj uniji, ali da nikoga neće moliti da je primi, već da se moraju sprovesti reforme da bi se zaslužilo članstvo, saopštila je LSE.

"Mislim da politika više nije toliko važna, ekonomija je ono što definše budućnost Zapadnog Balkana", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje iz publike o odnosima Beograda i Tirane, Vučić je rekao da o odnosima dve zemlje treba govoriti bez strasti i da se treba usredsrediti na povezivanje ekonomija Srbije i Albanije.

Vučić je rekao da Srbija ima dobre odnose s Rusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom, ali da je najvažnije modernizovati i reformisati zemlju.

Srbija želi da održi dobre odnose s Rusijom, ali to neće promeniti njen strateški cilj - ulazak u EU, rekao je premijer.

"Nismo idealni, ali naporno radimo pokušavajući da učinimo Srbiju boljom za naš narod", rekao je Vučić, kako navodi LSE.

On je rekao da je u Beogradu održana Parada ponosa.

"Ja nisam želeo da učestvujem, ali je učestvovao gradonačelnik koji je iz moje stranke", rekao je Vučić, navodi LSE.

Na pitanje o nedavnoj poseti ruskog predsednika Vladimira Piutina Beogradu, Vučić je rekao da je uloga Rusije u oslobađanju Beograda očigledan razlog zašto je Putin pozvan na paradu.

Povodom gasovoda Južni tok, Vučić je rekao da je Srbija potpisala dobar ugovor s Rusijom, ali da je odlučila da ne počinje radove pošto je to sad pitanje u odnosima EU i Rusije, navodi LSE.

Vučić je rekao da su automobilska industrija, IT i rudarstvo ključni sektori za razvoj Srbije.

Na pitanje o viznom režimu s Velikom Britanijom, Vučić je rekao da je Beograd više puta tražio ublažavanje tog režima, i da će to opet sutra tražiti kada bude razgovarao s predstavnicma britanske vlade.

Premijer Srbije održao je predavanje "Pogled u budućnost: Srbija i Zapadni Balkan u EU" pred prepunom salom Šeik Zajed, navodi LSE.

Razgovor premijera Vučića sa studentima LSE prekinuo je Nikola Sandulović, nekadašnji član obezbeđenja premijera Zorana Đinđića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: