Država da plati za više turista

U Srbiji su prihodi od turizma u 2013. godini iznosili svega trećinu proseka Evropske unije, saopštila je Mreža za poslovnu podršku (BSN).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

13:48

Default images

Prihodi od turizma prošle godine činili su tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u EU turizam u BDP učestvovao sa devet odsto, saopštila je BSN.

Prema podacima Svetske turističke organizacije (WTO), kako se navodi, broj noćenja stranih turista u Srbiji (1,8 miliona u 2012.) daleko je manji od zemalja EU - na primer, Slovačke (4 miliona u 2012.) i Mađarske (11,4 miliona u 2012.), iako i te zemlje nemaju mogućnost za razvoj primorskog turizma. Prosek noćenja u zemljama EU je 33,9 miliona noćenja godišnje, što je 18 puta više od Srbije. Manji broj noćenja stranih turista u Evropi od Srbije imaju samo Makedonija i Lihtenštajn.

Prosečno trajanje noćenja stranih turista u Srbiji je 2,53 dana, a manje od četiri odsto ukupno registrovanih turističkih agencija se bavi dovođenjem stranih gostiju u Srbiju, navodi BSN.

Dodaje se da je i ukupan broj registrovanih turističkih agencija sa 1.286 u 2008. godini opao na 814 u 2012. godini.

Prema podacima Svetske turističke organizacije, grana turizma i ugostiteljstva obuhvata šest odsto svetskog uvoza i izvoza roba i usluga, a u 2013. godini je zabeležila rast od pet odsto, što je svrstava na peto mesto po prometu na globalnom nivou, posle naftne i hemijske industrije, poljoprivrede i automobilske industrije.

Srbija, prema oceni BSN-a, ima šansu da razvojem svojih potencijala planinskog, rečnog i banjskog turizma i boljom promocijom gradova i sela višestruko uveća prihode od turizma koji su sada na nivou od milijardu dolara godišnje.

Za to je, kako ocenjuju, potrebna nova politika u razvoju receptivnog (prijemnog) turizma i bolja promocija zemlje u Evropi i svetu, kao i više kvalitetnih lokalnih tura i programa za preko tri miliona ljudi u srpskoj dijaspori.

Povećanje broja stranih turista direktno bi se odrazilo i na povećanje broja zaposlenih u turističkim agencijama, hotelima i drugim smeštajnim objektima, a značajno bi porasli prihodi i ugostiteljstvu i granama saobraćaja i gradjevinarstva angažovanog na izgradnji, renoviranju i održavanju turističko-ugostiteljskih objekata i uredjivanju turističkih centara, dodaje BSN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: