Šta nam je donela prva godina SSP-a

Srbija danas ulazi u drugu godinu primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, čiji je osnovni cilj bio stvaranje zone slobodne trgovine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

11:27

Default images

Tim sporazumom je, kako je saopštila Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije, stvoren uređen i predvidiv režim trgovinskih odnosa sa EU, što je doprinelo boljem privrednom okruženju za poslovanje i investiranje u našoj zemlji, što za posledicu ima činjenicu da je EU najveći investicioni partner Srbije.

EU je najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije sa kojom je obavljeno 64,3 odsto spoljnotrgovinske razmene u prvih šest meseci 2014. godine. Izvoz u EU u prvih šest meseci ove godine porastao je za 16,1 odsto kada se poredi sa istim periodom u 2013. godini, a uvoz je povećan za 4,3 odsto.

Srbija, dakle, beleži konstantan rast izvoza na tržište EU praćen stalnim, ali smanjenim rastom uvoza iz Evropske unije, što je rezultiralo umanjenjem trgovinskog deficita u razmeni sa EU.

Dok je 2008. godine pokrivenost uvoza izvozom u razmeni sa EU bila 44,4 odsto, u prvoj polovini ove godine iznosila je 76,6 procenta, što predstavlja značajan napredak u poređenju sa prošlom godinom, a trgovinski deficit smanjen je za 21,7 odsto.

Kada su u pitanju najvažnije izvozne destinacije za srpske proizvode u EU, u prvih šest meseci 2014. godine Italija zauzima prvo mesto (sa 28,4 procenta ukupnog izvoza Srbije u EU), sledi Nemačka (18,7 odsto), te Rumunija, Slovenija i Hrvatska.

Na uvoznoj strani, Nemačka je zauzela prvo mesto (sa 18,9 procenta ukupnog uvoza Srbije iz EU), sledi Italija (18,7 odsto), zatim Poljska, Mađarska, Austrija i Francuska.

Zahvaljujući automobilskoj industriji, Srbija je ostvarila suficit u trgovini sa Italijom, glavnim spoljnotrgovinskim partnerom iz EU.

Broj zemalja članica EU sa kojima Srbija beleži trgovinski suficit je povećan i u prvih šest meseci ove godine, tako da je Srbija ostvarila pozitivan bilans i u trgovini sa Rumunijom, Kiprom, Portugalom, Litvanijom i Bugarskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: