Nema više pregovora, sada protesti

Lideri sindikata UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije saopštili su da neće nastaviti pregovore s vladom o zakonu o radu i najavili proteste.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.07.2014.

14:13

Default images

Branislav Čanak i Ljubisav Orbović su novinarima, nakon sastanka u sedištu UGS-a, rekli da će prvi protestni skup biti organizovan u Beogradu 23. jula, a ukoliko izmene tog zakonskog akta ipak uđu u skupštinsku proceduru, oni će, kažu, kampovati ispred zgrade parlamenta.

Čanak i Orbović kažu da Vlada Srbije greši kad misli da strane investitore u Srbiju dovodi jeftina radna snaga.

To je, smatraju oni, velika zabluda.

"Pregovori su zvanično prekinuti još 29. maja i sve što je posle toga usledilo bio je pokušaj prevare", rekao je Čanak objasnivši da je i preksinoćnji sastanak kod premijera takođe bio pokušaj prevare, jer je na sastanku dogovoreno jedno, a već sutradan na sastanku Radne grupe zadužene za pregovore, saopšteno nešto sasvim drugo. On je podsetio da je na sastanku s premijerom dogovoreno da će se prihvatiti prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, ali sutradan to nije učinjeno, već je na sastanku Radne grupe predstavljeno 16 novih članova zakona, koje niko od predstavnika sindikata nije video, a ponuda je glasila - uzmi ili ostavi.

"To nisu pregovori, to je siledžijstvo. Doneli su i rekli - potpišite ovo", rekao je Čanak.

On smatra da su predstavnici vlade svojim ponašanjem jednostrano prekinuli pregovore i da će zbog toga sindikati raditi ono što svuda u svetu rade kad ih neko onemogući da pregovaraju - pokrenuće štrajkove i proteste.

Orbović je podsetio da će protest 23. jula na Trgu Nikole Pašića biti održan kao skup upozorenja, a ukoliko Zakon o radu ode u skupštinsku proceduru, protesti će biti konstantni, doneće i šatore i kampovati preko puta parlamenta.

On je podsetio da nije problem samo nov Zakon o radu, već i zakoni o privatizaciji, penzijsko-invlaidskom osiguranju i stečaju.

"To nisu reformski zakoni, već zakoni koji urušavaju prava zaposlenih u Srbiji. Te zakone neko po automatiznu donosi i pušta u javnost, bez ikakvih dogovora i saglasnosti", rekao je Orbović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je iznenadjen odlukom predstavnika sindikata da prekinu pregovore sa Vladom Srbije o Izmenama i dopunama zakona o radu i da organizuju proteste, ocenjujući taj potez neodgovornim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: