Bivši šef U.S.S. merka Železaru

“Esmark stil grup”, ćerka firma američke "Esmark” korporacije iz Čikaga, najozbiljniji je partner "Železare Smederevo”, piše Politika.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.06.2014.

14:43

Default images

Prema saznanjima lista, model saradnje sa državom kao vlasnikom biće poznat do kraja meseca. U opticaju je i kupovina i zakup srpske čeličane, a konačan ishod zavisiće od procene ekipe "Esmarkovih” stručnjaka koja od utorka boravi u smederevskoj fabrici.

Delegaciju američke kompanije predvodi Mark Veland, koji je bio jedan od prvih izvršnih direktora za proizvodnju "Ju Es stila Srbija” dok je na čelu te kompanije u Smederevu bio Tomas Keli. On, kažu upućeni, Železaru poznaje "kao svoj džep” te će njegova uloga o eventualnom preuzimanju fabrike biti od velikog značaja, odmah posle mišljenja Džona Gudiša, prvog čoveka "Ju Es stila” koji se penzionisao, ali sada radi kao konsultant "Esmarka”.

Amerikanci će u "Železari Smederevo” provesti izvesno vreme kako bi dobro procenili njeno sadašnje stanje i potencijale, ali i položaj na tržištu. Uslediće potom pregovori sa Vladom Srbije oko konkretne saradnje.

"Železara” u Smederevu je od 2. maja po ko zna koji put stavljena u režim "tihog hoda” zbog nedostatka sirovina i tada je nagovešteno da će prekid proizvodnje trajati tri nedelje do mesec dana. Fabrika, međutim, još nije pokrenula visoku peć niti ima najava o tome. Izvršni direktor "Železare” Bojan Bojković izjavio je tada medijima da je reč "o kraćem zastoju da bi uparili najjeftiniju proizvodnju sa najboljim finansiranjem”. Takođe je rekao da će za tri do četiri meseca biti pronađen način da fabrika više ne opterećuje državni budžet.

Sirovina nema pre svega jer nema para, finansiranje je dovedeno u pitanje, ali problem je i kriza u Ukrajini odakle je stizao najveći deo rude, kaže izvor " Politike“ iz "Železare”.

Veći deo radnika, uglavnom iz pogona koji stoje, jeste na godišnjim odmorima i plaćenom odsustvu. Ovih dana, veruje se zbog posete američke delegacije, neki od njih pozvani su da se privremeno vrate na posao, saznajemo u fabrici u Smederevu.

"Esmark stil grup” jedan je od vodećih prerađivača i distributera američkog ravno valjanog čelika i treći po veličini proizvođač čeličnih ploča u Americi. Poseduju više postrojenja za preradu čelika i stalno investiraju u opremu. Korporacija "Esmark” je fokusirana na nekoliko ključnih industrija – čelik, istraživanje nafte i gasa, avijaciju, nekretnine, poslovne usluge, tehnologije i sportski menadžment. Danas, dva najveća poslovna segmenta "Esmarka” su čelične usluge i proizvodnja nafte i gasa. Osnovan je 2003. godine, a prihodi se mere milijardama dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: