Solidarni do jula, posle niže plate

Ukidanje solidarnog poreza, rebalans budžeta i ratifikacija sporazuma o kreditu od UAE biće među prvim dokumentima u Skupštini Srbije, kaže Lazar Krstić

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.04.2014.

09:19

Default images

Prema rečima reizabranog ministra finansija, glasanje u parlamentu o tim dokumentima očekuje se u maju i junu.

"Od 1. jula se ukida solidarni porez, dakle od tada on se više neće primenjivati", kazao je Krstić za televiziju Pink i dodao da će se paralelno uvoditi smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto. "Ići će se na smanjenje osnovica, minimalna zarada ostaće zaštićena", precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, oporezivanjem zarada očekuje se ušteda od 20 milijardi dinara i ta mera daće svoj pravi efekat kada se precizno definišu pravični platni razredi čije se uvođenje planira do kraja godine.

"To je sada u resoru Udovički (Kori), na taj način ćemo znati ko koliko prima i za koju vrstu posla i onda plata neće zavisiti od političkih intencija", naglasio je on.

Krstić je naveo da će se u narednim danima u Skupštini Srbije izjasniti o sporazumu o kreditu vrednom milijardu evra koji je uzet od UAE u martu. Podsetio je da je ratifikacija sporazuma neophodna, kako bi novac zaista i stigao u Srbiju.

Ministar je rekao da do rebalansa budžeta dolazi radi efikasnije primene planiranih ekonomskih mera.

"Sve ta sistemska regulativa koja se donosi, mora da se oslika i u ciframa, da se ozakoni i sa te finasijske strane", rekao je Krstić.

Istakao je da će se rupa u budžetu zatvoriti, tako "da ne udari direktno po građanima", odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom i da će raditi na "uvođenju reda u javna preduzeća".

"Ako uspemo da ostvarimo naše ciljeve u narednih šest meseci, verujem da će naši troškovi, odnosno deficit, naredne godine biti onakav kakv priželjkujemo," rekao je Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: