Naftaši državi: Gorivo za sve pumpe

Udruženje naftnih kompanija Srbije pozvalo je Ministarstvo poljoprivrede da svim benzinskim stanicama u Srbiji omogući prodaju regresiranog dizel-goriva.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2014.

13:02

Default images

Na taj način, kako navode, bi prepustili krajnjim korisnicima da sami izaberu benzinsku stanicu na kojoj će se snabdeti.

"Na taj način će biti očuvano načelo ravnopravnosti učesnika na tržištu i biće obezbeđeno pouzdanije snabdevanje ratara, dinamikom koja prati intenzitet poljoprivrednih radova, uz najmanje troškove transporta za same poljoprivrednike", piše u saopštenju. Udruženje zamera Ministarstvu poljoprivrede što odugovlači donošenje Pravilnika kojim bi trebalo da utvrdi način ostvarivanja prava na regresiranu cenu dizel-goriva za poljoprivredne radove.

Time se, kako je istaknuto "unosi nepotrebnu neizvesnost medju poljoprivredne proizvodjače i izaziva sumnja da će donošenje odluke u jeku setve, još jednom biti obrazloženje za aboliciju nedopustive tržisne anomalije kojom je nekoliko prethodnih godina sav promet bio preseljen na benzinske stanice ovlašćenog distributera".

Dodaje se i da osim deklarativnog stava, "da teži da poljoprivrednicima obezbedi kvalitetnije snabdevanje dizel-gorivom, po najpovoljnijim cenama", Ministarstvo poljoprivrede mesecima nije uspelo da reši to pitanje, važno za poljoprivrednike, ali i za tržište derivata nafte.

Po navodima Udruženja, Ministarstvo poljoprivrede svesno ignoriše činjenicu i da se najveća pokrivenost teritorije distribucijom goriva dobija uključivanjem svih benzinskih stanica u lanac snabdevanja poljoprivrednika.

Takođe se zanemaruju i prethodno izneti stavovi Komisije za zaštitu konkurencije i Ministarstva energetike, da ne sme biti favorizovanih u lancu prodaje regresiranog goriva, kako u cilju zaštite i unapredenja konkurencije - što je jedini tržišni model zaštite potrošača, tako i očuvanja stabilnosti tržišta tih energenata.

Udruženje navodi da će u slučaju favorizacije jednog distributera biti primorano da Sekretarijatu Energetske zajednice podnese žalbu protiv države i zatraži intervenciju.

Kompanije-članice Udruženja naftnih kompanija Srbije su, bez obzira na brojne nepoznanice u vezi sa načinom ostvarivanja prava na regresiranu cenu goriva, na zahtev poljoprivrednika već počele isporuku goriva i u potpunosti su spremne da se uključe u dalju distribuciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: