Srbija

Sreda, 05.03.2014.

11:44

Vučić: Nema problema s Južnim tokom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da neće biti problema oko gradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju i da će država ispuniti svoje obaveze.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Neće biti nikakvih problema oko Južnog toka", rekao je Vučić u Ćupriji.

Povodom izjave premijera Ivice Dačića da izgradnju Južnog toka kroz Srbiju odlaže problem obezbeđivanja državnih garancija, Vučić je rekao da je on veoma ozbiljan čovek i da se bavi ozbiljnim pitanjima. "Država će ispuniti sve svoje obaveze, a to da li neko negde nekome od ministara nešto prebacuje, ja time neću da se bavim. Srbija je mnogo ozbiljnija država nego što bi neki koji u toj državi rade, želeli da postane", rekao je Vučić.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je ranije danas da finansijska konstrukcija za Južni tok mora da bude jasna i da se mora znati na koji način će se otplaćvati.

"To je ozbiljan novac, dve i više milijardi evra potencijalno, i mi moramo da imamo punu transparentnost. Mora da se zna odakle će taj novac doći, ko će ga dati, ko će ga otplaćivati i koje garancije se za to mogu dati, imajući u vidu čitavu finansijsku konstrukciju", rekao je Krstić novinarima na Kopaonik biznis forumu.

Krstić je naveo da se oko toga već vođeni razgovori na najvišem državnom nivou krajem decembra, koji su nastavljeni u Sočiju.

"Siguran sam da se se naći rešenje koje će biti za sve strane prihvatljivo", rekao je Krstić i naglasio da je Južni tok možda najvažniji strateški projekat za našu državu.

Problemi sa državnim garancijama za "Južni tok" posledica su kašnjenja u reformisanju Srbijagasa, saopštilo je juče Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, koje očekuje da se problemi vezani za finansiranje tog projekta reše u dijalogu državnih institucija Srbije i kompanije Gasprom.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da realizaciju projekta Južni tok u Srbiji trenutno "koči" problem sa obezbedjivanjem državnih garancija i založio se da se taj problem što pre reši.

"Postoji problem sa Južnim tokom koji nije političke prirode, već kako ćemo sada da garantujemo za srpski deo Južnog toka, odnosno da se obezbede državne garanije da bi se napravio", kazao je Dačić na Kopanik biznis forumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

20 h

Podeli: