Lopovi odneli 300 miliona Železnici

"Železnice Srbije" oštećene su za više od 300 miliona dinara prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

21:26

Default images

Glavni krivci su lopovi koji su na srpskim prugama 1.336 puta krali delove i opremu sa železničke infrastrukture i voznih sredstava.

Nadležni u preduzeću tvrde da su štete mnogo veće jer krađe izazivaju dodatne kvarove, koji znatno povećavaju troškove očuvanja bezbednosti saobraćaja.

Sve češće su putnici u vozovima prinuđeni da na nekom od pravaca u Srbiji satima čekaju dok stručne službe ne zamene ukradene delove pruge. Tako je pre dva dana čitava tri sata obustavljen saobraćaj na pruzi Petlovača - Štitar, na deonici Ruma - Šabac - Zvornik, kada su nepoznate osobe ukrale 100 tirfona sa oko 200 metara pruge. Nesreće su, kako tvrde u "Železnicama Srbije", izbegnute samo zahvaljujući pravovremenom i efikasnom radu zaposlenih u preduzeću.

"Na velikom broju mesta širom Srbije suočeni smo sa pojavama da nam zbog krađe kablova ne funkcionišu signalizacija i sistemi za sporazumevanje", kaže Dragoljub Simonović, generalni direktor "Železnica Srbije".

"Desetine putnih prelaza ne rade zbog krađe delova, a sve češće na meti su i delovi kolosečnog materijala. Samo zahvaljujući poštovanju propisa i maksimalnoj angažovanosti železničkog saobraćaja uspevamo da očuvamo bezbednost".

Ministarstvu pravde upućena je prošle godine i inicijativa za konkretne izmene odredaba krivičnog zakona, uz predlog kaznenih mera. Naglašeno je da one moraju da podrazumevaju i izmene drugih zakonskih akata, koje bi se odnosile na otkup sekundarnih sirovina.

U "Železnicama" ističu da postoji veliki broj nelegalnih otpada sekundarnih sirovina, koji otkupljuju robu bez porekla, a na njima i najviše završava ukradena železnička imovina.

Na meti lopova svakodnevno su delovi vagona i lokomotiva, bakarne žice i užad, kablovi, pružne balize i prigušnice, šine, pragovi i kolosečni pribor, oprema na postrojenjima kontaktne mreže, telefoni, motori, agregati...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: