IZIT: MMF za spas Srbije od ambisa

Ako Vlada Srbije ugovori aranžman sa MMF-om, mogli bi se obezbediti jeftiniji izvori finansiranja da se prebrode reforme u javnom sektoru, smatraju u IZIT-u.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.02.2014.

12:23

Default images

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović rekao je da će u prvom kvartalu ove godine biti izraženi inflacioni tokovi i da od toga kako će se napraviti program sa MMF-om zavisi dalji razvoj ekonomske slike zemlje.

"Dobro će biti da se uz novi paket ekonomskog programa, koji će se usaglašavati, obezbede jeftiniji izvori finansiranja kako bi se prebrodio period hiruških zahvata u reformama javnog sektora", rekao je Đogović. Reforme će biti bolne, dodao je, ali njihovo odlaganje nije dobro, jer će biti još bolnije - najvažnije je da se reši, između ostalog, status preduzeća u restrukturiranju, korporativizacija javnih preduzeća...

Naveo je da će budućoj vladi Srbije neophodan partner biti MMF, sa kojim bi pokrenula konzistentan program reformi, a koji je već bio najavljen preko novih zakona o privatizaciji i stečaju, kao i radnog zakonodavstva.

"Ukoliko se naprave aranžmani sa MMF-om i Svetskom bankom postoje, izgledi da će se iz zone slobodnog pada srpska makroekonomska putanja pomeriti u pravcu ka izlasku iz pada u ambis", navodi se i u publikaciji instituta.

Projekcija je da će ovogodišnja stopa inflacije biti do 5, 5 odsto i ukoliko bude odstupanja od najavljene reformske politike u javnom sektoru posle izbora, uz podršku MMF-a, ova projekcija, posebno u uslovima niskog i dalje erodirajućeg životnog standarda stanovništva, može biti ostvarena.

Đogović je podsetio da se od Srbije traži dodatno stezanje kaiša, što znači da i ranije uštede postaju uzaludne.

Takođe je rekao da bi, nakon formiranje nove vlade, od juna trebalo da dođe do rebalansa budžeta.

To bi podrazumevalo da se, kako je kazao, "trasira" jasan plan ozbiljnih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: