Čović: Da se proveri Most na Adi

Nebojša Čović ponovio je da je dug Beograda 960 miliona evra i pozvao nadležne organe da provere projekte u gradu, među kojima je i Most na Adi.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.12.2013.

15:12

Default images

Član Privremenog veća Beograda Nebojša Čović je, na konferenciji za novinare u Skupštini grada, pozvao bivšeg gradonačelnika Beograda i lidera DS Dragana Đilasa da "prestane sa politikanstvom i strančarenjem", navodeći da su podaci koje iznosi Privremeno veće zvanični podaci grada Beograda i dobijeni od gradskih službi.

Čović je precizirao da su ukupne obaveze grada po kreditima, računajući i kamatu i glavnicu, a koje treba da se isplate od 2014. do 2039. godine, 661,7 miliona evra. Prema njegovim rečima, obaveze gradskih javnih preduzeća i direkcija, uključujući i PKB su 30,7 milijardi dinara, a dodajući na to i 5,3 milijardi dinara dospelih obaveza grada iz prethodnog perioda to je ukupno 36 milijardi dinara, odnosno oko 310 miliona evra.

"Sa ovih 661 miliona evra i ovih 310 miliona to je tih 960 miliona evra o kojima pričamo kao obavezama grada Beograda i to su podaci iz bruto bilansa preduzeća i zvaničnog bilansa grada Beograda", rekao je Čović.

On je dodao da ta suma ne obuhvata obaveze opština, o kojima se podaci još prikupljaju, i obaveze ustanova obrazovanja, zdravstva i kulture, a podaci o tome će biti predstavljeni javnosti kada budu prikupljeni.

"Stvarno smatram da bivši gradonačelnik treba da prestane sa politikanstvom i strančarenjem kada su ovako egzaktne stvari u pitanju. Nemamo razloga da se stranački prepucavamo, da se proziva SNS ili bilo koja druga stranka, ovo su zvanični podaci iz zvaničnih službi grada", rekao je Čović.

Govoreći o dopisu Ministarstva finansija od 23. septembra, na koji se Đilas poziva, Čović je rekao da je taj dopis napravljen za zbunjivanje i "dezavuisanje" i na osnovu podataka koje je dostavila lokalna samouprava, odnosno grad Beograd i Đilas.

Čović je pozvao nadležne organe da utvrde projekte poput rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandara, Požeške ulice, Mosta na Adi, nabavke tramvaja, kao i kontejnera.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa tim da li će Beograd preuzeti naplatu karata u GSP Beograd, Čović je rekao da će predstavnici grada razgovarati sa konzorcijumom "Apeksa", tražiti analizu prihoda i naglasio da postoji ugovorna mogućnost da grad kontroliše naplatu karata.

Čović je rekao da je takav sistem naplate i kontrole karata potreban gradu kao što je Beograd, ali da je drugi problem doveo do toga da sistem izazove nepoverenje i neprihvatanje građana.

"To je projekat sa najvećom kontroverzom", rekao je Čović.

On je rekao i da je tačno da nije puštena pristupna saobraćajnica iz Ulice Jurija Gagarina na Most na Adi, ali da je to zato što ona nema upotrebnu dozvolu i da je na građevinskoj direkciji da proveri da li ona može biti puštena u rad.

"Da li Beograd treba da pusti u saobraćaj nešto bez građevinske dozvole, ako u isto vreme od građana traži da pribavljaju građevinske i upotrebne dozvole za objekte koje gradi?", upitao je Čović.

On je rekao i da će doček Nove godine biti organizovan, ali da nema detaljnije informacije o tome.

Bivši gradonačelnik Dragan Đilas saopštio je danas da je Beograd, prema izveštaju Uprave za javni dug, zadužen 398 miliona evra.

"Beograd na vodi" i metro od strateškog značaja

Čović je danas najavio da će projekat "Beograd na vodi" vrlo brzo ući u početnu fazu realizacije i da ne postoji namera da se taj projekat gradi od kredita, već da se pronađe investitor.

"Ne morate te projekte da gradite samo kreditima, već može da se obezbedi investitor koji ima interes da uđe u tako veliki projekat. Nemamo nameru da ga gradimo iz kredita, već partnerski, u određenom investicionom ciklusu, sa kompletnom pratećom infrastrukturom", rekao je Čović.

On je najavio i da će se neke novine o početku realizacije tog projekta znati već oko Nove godine i istakao da su napadi na tako važan projekat od nacionalnog značaja poltikanstvo.

Čović smatra da bi bilo bolje da se, usmesto tih napada, odgovori zašto nisu završeni investicioni projekti među kojima i "Prokop" i obilaznica oko Beograda, a koji su preduslov "spuštanja Beograda na vodu".

"Ako postoji osnova da takav projekat od nacionalnog značaja zaživi, zašto, ako to nije uspeo neko da ostvari u svom mandatu, nervoza, sujeta i napadi?", rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, "Beograd na vodi" je projekat od strateškog značaja za glavni grad, kao i metro, bez čije izgradnje Beograd ne može biti ozbiljan grad sa ovolikim brojem stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: