Za novu topionicu još 131,8 mil. €

Vlada Srbje odobrila je dodatno zaduženje Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor od 131,8 miliona evra

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2013.

13:41

Default images

Taj novac je namenjen za rekonstrukciju topionice i izgradnju nove fabrike sumporne kiseline, čime je vredost ovog projekta povećana na oko 301 milion evra, saopštila je ta kompanija.

Kako se navodi u u zaključku Vlade Srbije, Basen Bor će nova sredstva obezbediti "dodatnim zaduženjem ili avansnom prodajom bakra i drugih metala iz postojećih ležišta raskrivke u Boru i Majdanpeku".

Zamenik generalnog direktora RTB-a Bor Milinko Živković rekao je da će se od iznosa novog zaduživanja, oko 40 miliona evra izdvojiti za nove projekte kanadske kompanije SNC Lavalin, koja gradi novu topionicu.

"To je neophodno kako bi se dokazali i pokazali svi parametri zbog kojih se nova topionica gradi, kako bi iskorišćenje bakra bilo 98 a sumpor-dioksida 98,5 procenata", objasnio je Živković.

U RTB su napomenuli da će osnovni radovi po projektu "nova topionica" biti završeni do kraja ove godine i procenili da će u prvim mesecima 2014. početi da radi "punom parom".

Pun kapacitet i prerada 400.000 tona koncentrata godišnje očekuje se od 2016. godine, saopštio je menadžment RTB-a Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: