Srbija pregovara o carinama

Srbija će uskoro ući u pregovore sa Evropskom komisijom o reviziji Prelaznog trgovinskog sporazuma, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2012.

20:50

Default images

Razlog za ponovne razgovore o visini carinskih stopa po kojim Srbija uvozi robu iz država članica EU i o kvotama za naš izvoz na ovo tržište nije, kako se to moglo očekivati, činjenica da je domaća privreda nespremna za brzi ulazak konkurencije iz EU.

Za pregovarački sto se zaseda kako bi se videlo na koji način će region trgovati nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo evropske porodice.

Naime, ulaskom Hrvatske u EU, prestaće da se na ovu zemlju primenjuje Sporazum CEFTA. Ovaj ugovor značio je za ovu državu apsolutno slobodan uvoz i izvor roba u regionu. Sada se ta pogodnost gubi, odnosno i za našeg suseda važe odredbe Prelaznog trgovinskog sporazuma koji Srbija ima sa EU.

Hrvati su, kako pišu Novosti, već tražili od zvaničnog Brisela određene povlastice ili finansijsku kompenzaciju za sve ono što gube izlaskom iz CEFTA sporazuma.

Predstavnici Evropske komisije odlučili su zato da se, kroz pregovore sa državama koje su potpisnice CEFTA sporazuma, a pre svega sa Srbijom, olakša i pojeftini izvoz koji će ubuduće imati Hrvatska.

Prema pisanju Novosti, srpska strana je spremna za ove pregovore, pa i na određene ustupke, ali ne one koji su Hrvatskoj najvažniji - promet duvanskim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: