EPS: Struja se rasipa

"EPS je jedna od najvećih toplana u Srbiji", tvrdi v.d. generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2012.

09:23

Default images

"Zato se, na državnom nivou, mora osmisliti strategija za destimulisanje upotrebe električne energije za grejanje, ali i naći rešenje problema sa kojim se građani stalno suočavaju u zimskom periodu".

Korišćenje struje za grejanje nije, prema rečima Obradovića, koji je u utorak učestvovao na konferenciji "Kako ćemo se grejati tokom zime“, dobro iz više razloga.

"Tu pričamo o gubicima od oko 70 odsto", konstatuje v.d. direktora EPS. "To je isto kao kada biste uzeli veknu hleba - 70 odsto toga bacili u korpu, a samo 30 odsto pojeli. Pored toga, korišćenjem električne energije za grejanje idemo protiv trendova povećanja energetske efikasnosti i destimulišemo štednju te energije koja je tehnički, fizički i cenovno veoma pristupačna, a svi ostali vidovi energije su stavljeni u lošiji položaj".

Većim grejanjem na struju izrabljujemo i već zastarele proizvodne i distributivne kapacitete EPS-a, idemo do njihovog maksimalnog korišćenja i povećavamo troškove njihovog održavanja.

Za poslednjih 27 godina nije izgrađen nijedan novi objekat za proizvodnju električne energije u Srbiji. EPS je, ipak, spreman za predstojeću zimsku sezonu, a ukoliko bude potrebe, određena količina struje biće i uvezena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: