Duvandžije čine 14 odsto budžeta

Akcize i porezi koji se od duvanske industrije u Srbiji ubiraju, predstavljaju 14 odsto budžeta naše zemlje, to je procenat znatno veći od uobičajenog u Evropi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

15:22

Default images

U evropskim zemljama taj procenat kreće se između tri i pet odsto, što ukazuje da je duvanska insutrija, prema procentu sa kojim učestvuje u punjenju državnog budžeta, veoma značajna grana industrije u Srbiji, kaže generalni direktor kompanije "Imperial Tobačo Srbija" Vladimir Mikić.

Izbalansirano povećanje akciza na duvanske proizvode prilikom pristupanja Evropskoj uniji je neophodno, ali se mora voditi računa da se akcize podižu postepeno.

Akcize bi takođe trebalo da budu koliko -toliko u skladu sa kupovnom moći stanovništva, ocenili su predstavnici duvanske kompanije Imperial Tobačo.

Prema Mikićevim rečima, na cene cigareta ne utiče samo duvanska industrija, već u velikoj meri zavise od fiskalne politike države jer 80 odsto od ukupne cene predstavlja prihod države po raznim fiskalnim osnovama.

S obzirom da je Vlada Srbije najavila povećanje akciza na duvanske proizvode, Mikić je naglasio da bi donošenju tog zakonskog rešenja trebalo oprezno pristupiti jer se, u suprotnom, pored smanjenja priliva u budžetu, kao posledica može pojaviti i crno tržište.

Mikić je pohvalio institucije u Srbiji za napor koji je uložen na značajnom smanjenju ilegalnog tržišta duvanskim proizvodima.

"Verujemo da će Vlada Srboije voditi mudru politku u ovoj oblasti kako ne bi dovela u pitanje bilo čiji interes - ni budžeta, ni duvanske industrije, ali ni potrošača", istakao je Mikić. On je naveo da kompanija kojom rukovodi na godišnjem nivou, po osnovu različitih poreza, doprinosi državnom budžetu sa više od 100 miliona evra.

Od 20 zemalja koje čine region istočne Evrope, Srbija se nalazi na četvrtom mestu, kada je reč o ukupnoj prodaji strateški važnog brenda za ovu kompaniju - Davidov.

Imperijal Tobačo Group je međunarodna duvanska kompanija prisutna na više od 160 tržišta, sa 49 fabrika i oko 40.000 zaposlenih.

Kompanija je u Srbiji prisutna od 2003. godine, danas u njoj radi 70 ljudi, a više od 600 je zaposleno u partnerskim kompanijama sa kojima Imperial Tobako ima ugovorne obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

23 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: