Najviše izvozimo u Nemačku i BiH

Glavni izvozni spoljnotrgovinski partneri Srbije u prvih pet meseci 2012. bili su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija i Rumunija.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.06.2012.

13:54

Default images

Od januara do kraja maja u Nemačku smo izvezli robe u vrednosti od 529,6 miliona dolara, u BiH 429,4 miliona dolara, Italiju 425,9 miliona dolara i Rumuniju 404,3 miliona dolara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Glavni partneri u uvozu su Rusija, Nemačka, Italija i Kina. Iz Rusije smo uvezli nešto više od milijardu dolara, Nemačke 842,7 miliona dolara, Italije 677,2 miliona dolara i Kine 568,9 miliona dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje EU čine više od polovine ukupne razmene.

Zemlje CEFTA sporazuma drugi su po važnosti partner i sa tim državama imamo suficit u razmeni od 482,1 milion dolara koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, raznih gotovih proizvoda i proizvoda od metala.

Kad je reč o uvozu, preovladjuju električne mašine, aparati i uredjaji, gvoždje i čelik, nafta i naftni derivati, električna energija, kao i kameni ugalj, koks i briketi.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, a od ostalih zemalja, u prvih pet meseci, ističe se i suficit sa Rumunijom i Slovačkom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom, zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, sledi deficit sa Kinom, Nemačkom i Madjarskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: