Kod uterivača kamate mnogo više

Legalno je da agencije za naplatu potraživanja uteruju dugove i po zakonu je moguće da dug koji potražuju bude i nekoliko puta veći od početnog.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

08:51

Default images

Naime, to je moguće jer klijenti pristaju na visoke zatezne kamate pri potpisivanju ugovora sa bankama ili drugim kompanijama, pokazuje uvid u propise.

Ono što dužnicima i dalje ostaje sporno jeste koliko su ispravni metodi koje te agencije koriste da bi uterale dug - vreme i učestalost poziva i pretnje tužbama. Ilija Radić iz agencije “Solventpoint” objašnjava da ne postoji poseban zakon koji reguliše njihovo poslovanje, ali ističe da je ono pod okriljem nekoliko propisa.

"Naplata potraživanja je usluga kao i svaka druga definisana klasifikacijom delatnosti i kao takva je legalna. Koliku će se dug uvećati, zavisi od toga šta piše u ugovoru između dužnika i poverioca" , kaže Radić.

Radić kaže da kamata kod kredita ili minusa na tekućem računu može da bude vrlo visoka, posebno ukoliko dug nije plaćan godinama. To je i argument zašto potražuju sumu koja je i nekoliko puta veća od osnovnog duga.

"Ukoliko je reč o dugovanju nekoj kompaniji, poput telekomunikacionih, agencija se poziva na zateznu kamatu koja zavisi od slučaja do slučaja. Ona nije visoka ukoliko je dug star 30 dana, ali može uvećati osnovni dug i nekoliko puta ukoliko se radi o periodu od godinu dana" , kaže Radić.

Direktorka agencije EOS Matriks Irina Lada kaže da je to kompanija koja posluje u 25 zemalja u svetu i da radi saglasno zakonima i strogim internim pravilima.

"Iznose koje preuzimamo su kao takvi dokazani i mogu se uvećavati samo za zakonske zatezne troškove" , poručila je Lada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: