Popović izlazi iz Viktorija grupe

Viktorija grupa, jedna od vodećih kompanija agroindustrije u Srbiji i regionu, u fazi je promene vlasničke strukture, saopšteno je iz te kompanije.

Srbija

Izvor: B92, Dnevnik

Ponedeljak, 05.12.2011.

11:18

Default images

Kako je precizirano, jedan od osnivača kompanije, Stanko Popović, prodaje svoj vlasnički udeo ostalim vlasnicima i ostaje u kompaniji u svojstvu člana Upravnog odbora.

Dosadašnji predsednik Upravnog odbora, Zoran Mitrović, od danas preuzima poziciju generalnog direktora kompanije, dok će dosadašnji direktor, Nikola Vujačić, obavljati funkciju savetnika.

U saopštenju se navodi i da Viktorija grupa do kraja 2012. godine planira investicije u ukupnoj vrednosti od 60 miliona evra, sa jasno definisanom vizijom dugoročnog rasta i razvoja, kako u okviru domaćeg, tako i na inostranim tržištima. Time se nastavlja sa uspešnim poslovanjem i rastom, u skladu sa dugoročnom strategijom koja je usaglašena i sa partnerskom institucijom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), navela je kompanija.

Po nezvaničnim informacijama Dnevnika, jedan od suvlasnika Viktorija grupe Stanko Popović ubuduće će se baviti “poslovima s cementom” u Šapcu. Generalni direktor Viktorija grupe Nikola Vujačić je za Dnevnik rekao da u kompaniji dolazi do promena, ali nije mogao ni da navede razloge zbog kojih se uzdrmao Viktorijin poslovni sistem.

Pomenimo, Viktorija grupa je većim delom u rukama domaćih biznismena, ali udeo u vlasništvu imaju i stranci. Naime, 64 odsto vlasništva imaju Stanko Popović, Milija Babović i Zoran Mitrović. Udeo u kapitalu ima i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja “drži” 24 odsto, dok 12 odsto kapitala ima biznismen Nandi Ahuja.

Udeo u kapitalu EBRD je dobio dokapitalizacijom Viktorija grupe za 40 miliona evra u aprilu 2009. godine. Kao razlog sadašnjih previranja u kompaniji nezvanično se pominje to da EBRD i drugi strani vlasnik nisu zadovoljni poslovanjem sistema.

Promene u vlasničkoj i menadžerskoj strukturi možda i ne bi bile toliko bitne da ne nose i realnu mogućnost radikalne promene poslovne politike Viktorija grupe prema srpskom agraru. Naime, kada je reč o primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, uloga ove kompanije je od velikog značaja.

Dovoljno je reći da je godišnje, organizujući primarnu proizvodnju, samo kroz seme, đubrivo, pesticide… Viktorija ulagala oko 150 miliona evra, te da sarađuje s 25.000 poljoprivrednika koji proizvode soju, suncokret, kukuruz, uljanu repicu, pšenicu…

Po informacijama iz kompanije, u poslednje dve godine Viktorija grupa je postala najveći pojedinačni otkupljivač pšenice i kukuruza u Srbiji, ali i najveći izvoznik žitarica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: