Beograd radi, Srbija se gradi?

Poznata je teza da sve pare idu u Beograd, ali je potpuno pogrešna jer Beograd po sadašnjem sistemu uveliko finansira nerazvijene opštine.

Srbija

Izvor: B92, Tržišno rešenje

Ponedeljak, 04.07.2011.

15:19

Default images

Ekonomista Aleksandar Stevanović tvrdi u autorskom tekstu da bi stvarnom decentralizacijom Beograd bio samo na dobitku, jer je evidentno da mnoge opštine nemaju dovoljno novca zbog poreske evazije koja je znatno rasprostranjenija nego u Beogradu.

"Notorna je činjenica da kako se od Beograda putuje ka nerazvijenim krajevima poreska evazija počinje da bode oči, da bi u nekim opštinama za koje se ističe da imaju nezaposlenost od gotovo 50% poreska evazija prestala, a počeo potpun raspad fiskalnog suvereniteta Srbije. Situacija tu neodoljivo podseća na nekadašnje Kosovo gde se zbog mira u kući tolerisalo stanje raspada institucija države. Dakle, pre će biti da zbog poreske evazije upravo građani Beograda finansiraju opštine u kojima je takva praksa legatimna, nego obrnuto", kaže Stevanović.
On podseća da se u argumentima za decentralizaciju stalno napominje da je najveći broj institucija Republike u Beogradu, ali se zaboravlja da Beograd snosi i najveći deo troškova.

"Penzije se dotiraju u celoj zemlji. Zdravstvo takođe. Obrazovanje takođe. Socijalni programi takođe. Običan Beograđanin kada se susretne sa Republikom u Beogradu ne vidi nikakve prednosti toga što je grad bogatiji. Čeka ga isti tretman, iako u proseku više doprinosi Republici od ostatka zemlje", objašnjava Stevanović.

Stevanović kaže i da je velika zabluda da su u Beogradu .

"Izgleda da je samo Beograd stekao svoje blagostanje otimačinom. Kako inače objasniti da visoke plate nisu rezervisane samo za Beograd nego i za neke manje i veće opštine? I gde je ta velika razlika? Pa razlika Novog Beograda, kao opštine sa tradicionalno najvećim platama i najsiromašnijih opština je manje od tri puta. Ovo nikako nije ogromna razlika", kaže Stevanović.

On zaključuje da bi decentralizacija Beogradu omogućila da ima bolje škole, bolje zdravstvo i još ko zna šta drugo.

"Ali nije to poenta ove priče. Poenta je da je decentralizacija interes svih građana Srbije jer znači bolju vertikalnu podelu vlasti. Ali ovo, nažalost trenutno nije na dnevnom redu. Ne uklapa se u postojeći sistem partijskih vrednosti", zaključuje Stevanović.

Kompletan tekst možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: