Besplatno kod zubara do 26 godine

Ministar zdravlja Zoran Stanković najavio je da će stomatološke usluge do 26. godine života ponovo biti deo obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 11.06.2011.

00:02

Default images

Takođe, rekao je Stanković, biće prošireno pravo na stomatološke usluge i za lica kod kojih je u toku života zbog oboljenja ili povrede došlo do gubitka pojedinih telesnih ili psihofizičkih funkcija zbog čega nisu u mogućnosti da samostalno obavljaju aktivnosti svakodnevnog života.

On je kazao da su u protekla tri meseca uspostavljeni prioriteti koje će Ministarstvo zdravlja slediti u budućem radu, a koji obuhvataju da je pacijent u središtu zdravstvenog sistema, izmenu zakona u cilju unapredjenja sistema zdravstvene zaštite, zaštitu socijalno najugroženijih grupa kojima je dostupnost zdravstvenoj službi otežana i transparentnost u radu i borba protiv korupcije.

"Da bi se unapredilo pružanje zdravstvenih usluga pripremili smo izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima ćemo promeniti uslove za sticanje prava na upućivanje na specijalizaciju da bi se za odredjene deficitarne grane medicine - anesteziologija, radiologija, kardiohirurgija... omogućilo upućivanje na specijalizaciju odmah posle završenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita", istakao je Stanković. Ministar je kazao da će izmenom Pravilnika o načinu, postupku, i uslovima za obavljanje dopunskog rada, pokušati da otkloni uočene nedostatke u okviru organizacije dopunskog rada zdravstvenih radnika u zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj praksi uz uvažavanje stavova struke.

Ministarstvo zdravlja je takođe pripremilo Nacrt zakona o zaštiti lica sa duševnim smetnjama kojim će se urediti uslovi za unapređenje zdravstvene zaštite lica sa duševnim smetnjama.

Stanković je kazao da je, u cilju unapređenja sistema zdravstvene zaštite, završen rad posebnih radnih grupa na izradi kriterijuma za stavljanje na listu čekanja za 10 oblasti u kojima liste postoje, pokrenuta je inicijativa da se u okviru predstojećih izmena Zakona o igrama na sreću predvidi osnivanje posebnog budžetskog fonda za retke bolesti iz kojeg bi se finansiralo lečenje ovih pacijenata.

Komentarišući rekonstrukciju kliničkih centara, ministar je istakao da je za Klinički centar Srbije (KCS) završen idejni projekta i čeka se konačni izveštaj revizione komisije Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kao i predlozi i sugestije rukovodstva Kliničkog centra Srbije, kako bi se odredila dalja postupanja i eventualne izmene u projektu.

Prema njegovim rečima, klinički centri u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu nalaze se u fazi projektovanja, projektanati su dostavili nacrt glavnog projekta koji posle pregleda od strane tehničke kontrole postaje glavni projekta, posle čega sledi faza raspisivanja tendera za izvođače radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: