Pšenice (ne)će biti za izvoz

Prema prvim procenama, ukupan ovogodišnji rod pšenice iznosiće 1,8 miliona tona, što će biti dovoljno za podmirivanje domaćih potreba.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 07.05.2011.

12:59

Default images

Moglo bi da preostane do 500.000 tona pšenice za izvoz, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Očekuje se da će prosečan prinos hlebnog žita po hektaru ove godine iznositi od 3,5 do 3,8 tona, ukoliko vremenske prilike budu povoljne, te ono što je zasejano bude očuvano do žetve.

Prema zvaničnim statističkim podacima, pšenica je u Srbiji jesenas zasejana na 480.000 hektara, a kako ukazuju stručnjaci PKS, po prvi put je zasejano više u centralnoj Srbiji nego u Vojvodini. Saradnik u PKS Branislav Gulan naveo je da su ulaganja u setvu bila skromna i nije bilo dovoljno đubriva, te pšenica širom zemlje "šareno izgleda", a deo je prevlažen.

Oko 30 odsto površina pod pšenicom je u odličnom stanju sa svim predispozicijama za izvanredan prinos, 35 do 40 odsto je u veoma dobrom stanju, dok je preostali deo površina u vidljivo lošem stanju, rekao je on.

Prošle godine u Srbiji je proizvedeno 1,6 miliona tona pšenice, a prosečan hektarski prinos bio je 3,3 tona, podsetio je Gulan.

Gulan je ukazao da je 600.000 hektara njiva u parlogu, i to pre svega u pograničnim područjima, pa bi se, kako je istakao, da je pšenica zasejana samo na tim njivama, moglo proizvesti 1,2 miliona tona.

Govoreći o trenutnoj situaciji na tržištu pšenice u Srbiji, Gulan je rekao da je tržište mirno nakon odluke vlade da privremeno zabrani izvoz pšenice i saznanja da hlebnog žita ima dovoljno do nove žetve. Kako je istakao, to je unelo mir među potrošače i dovelo do stabilizacije cena hlebnog žita, a očekuje da će pšenica čak i pojeftiniti.

"Ni prodavci ne pokazuju nervozu, jer su svesni da pšenice nemamo više nego što nam je potrebno, te će kupci kad-tad doći", rekao je Gulan, dodajući da ne treba očekivati iznenađenja na domaćem tržištu pšenice u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: