Vreoci: Rešiti izmeštanje groblja

Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je zainetersovanim stranama da se dogovore oko načina na koji će biti rešen problem izmeštanja lokalnog groblja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

08:59

Default images

U preporuci ombudsmana ocenjeno je da su SO Lazarevac i korisnik eksproprijacije u procesu proširenja površinskih kopova za eksploataciju uglja – Rudarski basen Kolubara onemogućili stanovnicima naselja Vreoci mirno korišćenje groblja.

To su učinili, prema navodima Jankovića, preduzimajući aktivnosti za ekshumaciju grobnih mesta bez saglasnosti svih nosilaca prava za njihovo korišćenje a da ni uslovi za preseljenje naselja nisu bili obezbeđeni.

On je naveo da Opština Lazarevac i RB Kolubara preseljenje naselja Vreoci i mesnog groblja treba da sprovedu nastojeći da "sveobuhvatno i suštinski reše probleme" sa kojima se suočavaju građani tog mesta.

Janković je naglasio da iseljenje groblja i naselja ne treba posmatrati isključivo kroz sprovođenje utvrđenog opšteg interesa i da treba voditi računa da taj proces ne bude na štetu Ustavom i zakonima garantovanih prava.

U preporuci, koja je Opštini Lazarevac i RB Kolubara upućena 21. aprila, ističe se da pri rešavanju problema treba težiti postizanju saglasnosti.

Zamenik predsednika Saveta te mesne zajednice Željko Stojković je kazao da preporuka ombudsmana potvrđuje da nije reč o "hiru i samovolji" Vreočana, kao i da oni nisu "nisu kočničar eksproprijacije" i procesa proširenja površinskih kopova za eksploataciju uglja.

Stojković je naglasio da je predviđeno preseljenje naselja Vreoci, a ne raseljavanje i da ono mora biti sprovedeno u skladu sa zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: