Srbija loša zemlja za privrednike

Sve veći broj privrednika u Srbiji odlučuje se da proda svoja preduzeća, pre svega zbog problema zaduženosti, ali i zbog nepovoljne poslovne klime.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

08:55

Default images

Advokat i konsultant u privatizacijama Branko Pavlović kaže da je suština da je privreda prezadužena i da zbog toga mora da pokuša da proda kapital i imovinu da bi se izvukla iz teškoća.

Ističući da u Srbiji nestaje klasa preduzetnika i vlasnika, Pavlović je dodao da će deo njih uspeti da proda svoje firme, a da će deo imovine otići na kamate i bankarske kredite.

Prema njegovim rečima, u javnosti je napravljena i nepovoljna slika vlasnika tih preduzeća, na koje se često prebacuje odgovornost za teško ekonomsko stanje u zemlji i sama odgovornost za pogoršan životni standard građana.

Pavlović je ocenio da Srbiji 'preti' isti scenario koji je pogodio sve one zemlje koje nemaju svoje kapitaliste, poput Mađarske, na primer.

"Jer ako imate svoje kapitaliste, onda u nekom trenutku konsolidacije države možete da postanete ozbiljna konkurencija", rekao je Pavlović i dodao da se u Srbiji primenjuje model koji podrazumeva 'da uopšte nema nikakvog samostalnog razvoja'.
(foto Fonet Arhiva)
On je naveo da je ugrađena metodologija odliva profita, jer nema mehanizama da kapitalista, koji ovde ostvari profit, značajan deo reinvestira u našu zemlju.

Takav je model prisutan i u Sloveniji, pa su tako u poslednjih godinu i po dana u Sloveniji strane firme izvukle 40 milijardi evra profita, a investirale u istom periodu 10 milijardi evra.

Pavlović je ocenio da i sami građani Srbije sve više uočavaju da nije samo privreda ta koja blokira razvoj društva, već da je problem i u političkim grupacijama koje nemaju viziju kako taj napredak zapravo treba da izgleda.

Sve je prisutnija praksa da se reinvestira u nekim drugim sredinama u regionu, kao biznismen Slobodan Vučićević koji investira u Hrvatsku, podsetio je Pavlović i ukazao da namera da se proda određena firma nije 'plod' unapređenja konkurencije na tržištu ili ukidanja monopola.

"Te kompanije već imaju svoju dobru tržišnu poziciju i neko ih kupuje upravo zbog toga", rekao je Pavlović i ocenio da domaćim privrednicima svakako ne pogoduje i to što kapital na našem tržištu nije nimalo jeftin.

"Kada vi prepustite bankarski sektor strancima, onda naši privrednici plaćaju veće kamate nego njihova konkurencija na zapadu. Oni već po tom osnovu ne posluju u fer tržišnim uslovima. Konkurencija plaća četiri odsto kamate, a ja kad sam najbolji plaćam kamatu preko osam odsto", naglasio je Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: