Gorivo neminovno poskupljuje?

Poskupljenje goriva je sve izvesnije. Procenat promene pred povećanje cena iznosi 3,26, a novi cenovnici počeće da se primenjuju kada dostigne 3,5 odsto.

Srbija

Izvor: Danas, Novosti

Ponedeljak, 06.12.2010.

23:34

Default images

Cena sirove nafte je i ove nedelje blizu dvogodišnjeg maksimuma, pa se može očekivati da uskoro litar benzina bude za 4,1 dinar skuplji, a dizela D2 za 2,3 dinara.

Domaći stručnjaci kažu da bi, prema obračunu, litar benzina trebalo da košta 121,5 dinara, i da bi najviša cena dizela D2 mogla da bude 110,9, a evrodizela 123,6 dinara.

Zbog oštrih zima u Evropi cena TNG skočila je četiri puta u novembru, a litar bi mogao da košta i 80 dinara. Cena TNG ove godine promenila se čak 17 puta, a ovo gorivo poskupelo je za 18,5 dinara. U istom periodu, cena benzina porasla je za 11,5, dok je dizel D2 poskupeo za 14,5 dinara Za samo tri “obračunska” dana, od prošlog četvrtka do ponedeljka, procenat promene povećao se sa 3,06 na 3,26. Ako cena nafte bude nastavila da raste, a poveća se razlika u kursu između dinara i dolara, veći cenovnici za naftne derivate mogli bi da počnu da se primenjuju u narednim danima.

Cenu benzina u Srbiji, ipak, najviše otežavaju akciza i PDV. Tako se u državnu kasu slije 53,35 odsto od svakog iznosa koji vozači plate na pumpama. Prema važećim nametima, akciza na benzin iznosi 44,7 dinara, na dizel D2 30,47, a na TNG se plaća 15,24 dinara.

"Poskupljenje goriva u Srbiji, uz ovaj trend, može se očekivati za sedam do deset dana", kaže Ljubinko Savić, savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije.

On kaže da će "već početkom 2011. biti i redovno usklađivanje akciza sa inflacijom, što će ponovo uticati na povećanje cene goriva. To će se odraziti i na druga poskupljenja u sledećoj godini. A visina akciza u Srbiji je, ipak, u evropskom proseku, jer to je siguran prihod za budžet svake države".

Od prvog dana 2011. godine, počeće liberalizacija tržišta naftnih derivata Srbiji. Država će, po uzoru na zemlje u okruženju, zadržati mehanizam određivanja najviše cene goriva. Ali, to neće smanjiti račune za gorivo, jer u Ministarstvu energetike već najavljuju da će u prvom planu biti poboljšanje kvaliteta goriva.

Eksperti ističu da bi nakon liberalizacije tržišta u Srbiji cene mogle da idu na dole jer bi zbog jeftinije rafinerijske prerade cene benzina iz uvoza mogle biti niže od domaćih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: